Doktor Paulina Kramarz z Instytutu Nauki o Środowisku na Uniwersytecie Jagiellońskim, członkini stowarzyszenia Nauka dla Przyrody przedstawiła mroczne fakty i wyjaśniała jak nasze zachcianki - choćby na truskawki w środku zimy, a także nadmierne jedzenie mięsa niszczą planetę. Podkreślała także, że sami godzimy się na jedzenie żywności gorszej jakości.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym jak to co jemy wpływa na klimat
Dzisiejsza Ziemia przypomina śmiertelnie chorego pacjenta, któremu możemy zaoferować albo agresywną terapię, albo współczucie i opiekę paliatywną – tak coraz częściej mówią ekolodzy i klimatolodzy. I dodają, że to pułapka, w którą sami się zapędziliśmy – wyznając konsumpcjonizm bez granic. To błędne koło, a raczej łańcuch, którego ogniwami jesteśmy my sami. Przyczyniamy się do zmian klimatycznych naszymi przyzwyczajeniami konsumpcyjnymi, marnowaniem ale także tym co jemy. Dzień po kolejnym światowym młodzieżowym strajku klimatycznym mającym na celu zwrócenie uwagi jak działalność człowieka zmienia klimat i jakie już są i mogą być tego konsekwencje w sobotnim Przystanku Kulinarnym zadaliśmy pytanie jaki wpływ na klimat ma to, co jemy. Namalowaliśmy dosyć mroczny obraz naszego talerza i kulinarnych przyzwyczajeń, pokazaliśmy ciemną stronę przemysłu spożywczego, ale mówiliśmy też o alternatywach i tym, że nie wszystko jeszcze stracone.
O tym jak zasobożerni jesteśmy, jak nie oglądamy się na Matkę Ziemię, ale też o tym, że wciąż nie jest jeszcze za późno i zmiany w naszych kulinarnych przyzwyczajeniach mogą pomóc naszej planecie mówił Michał Kuźmiński, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”, a także pasjonat kulinariów i autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej” .

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia wstrząsającą książkę - reportaż, pokazującą bezwzględność wielkiego przemysłu spożywczego.

Najnowsze
-
07:49
Dziś dzień otwarty na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
-
07:42
Synoptyk IMGW: we wtorek przelotne opady i już trochę chłodniej https://t.co/ABZoRa44MH
-
07:32
Szpital wojewódzki św. Łukasza w Tarnowie rozpoczyna świętowania 30-lecia istnienia
-
07:20
Odcinek 1105
-
07:09
Rewitalizacja Pałacu Dąmbskich w Wojniczu wkracza w decydującą fazę
-
06:51
Zmarła 5-latka ranna w wypadku w Brzeszczach
-
06:49
RT @M_Bartkowicz: Tomasz Tomala - szef Gabinetu Politycznego Ministra Infrastruktury i przew. Rady Powiatu Wielickiego - będzie gościem Rad…
-
06:47
Synoptyk IMGW: we wtorek przelotne opady i już trochę chłodniej
-
23:30
Sześć meczów to za mało, by wyłonić finalistów
-
20:19
Dorota Mazur: nigdy nie jest za późno na realizację marzeń
-
19:38
Spotkanie z Jankiem Zawartką i jego mamą Moniką oraz Arturem Trębaczem
-
19:19
Dorota Mazur: nigdy nie jest za późno na realizację marzeń
-
19:12
Będą „paszportowe soboty” w związku z dużym zainteresowaniem uzyskaniem tych dokumentów https://t.co/7CYusQXMVD
-
18:16
W poniedziałek wieczorem początek astronomicznej wiosny https://t.co/LNxinO92c7
-
18:14
RT @ryszkamarcin: Jutro światowy dzień osób z Zespołem Downa. W krakowie wyjątkowy mecz, piłkarze @KSHutnikKrakow zagrają z podopiecznymi…
-
17:20
Znak Polski Walczącej
-
17:15
Jak informuje Krakowskie Towarzystwo Opieki Nad Zwierzętami, jedna z mieszkanek przyniosła do biura jaszczurkę, któ… https://t.co/codfljY7iA
-
16:56
Gekon w kapuście! W Krakowie...
-
16:20
Dawid Kubacki wydał oświadczenie w sprawie przerwania startów w zawodach Pucharu Świata w skokach narciarskich. Pow… https://t.co/USPJ7tEcrB
-
16:16
W poniedziałek wieczorem początek astronomicznej wiosny