Doktor Paulina Kramarz z Instytutu Nauki o Środowisku na Uniwersytecie Jagiellońskim, członkini stowarzyszenia Nauka dla Przyrody przedstawiła mroczne fakty i wyjaśniała jak nasze zachcianki - choćby na truskawki w środku zimy, a także nadmierne jedzenie mięsa niszczą planetę. Podkreślała także, że sami godzimy się na jedzenie żywności gorszej jakości.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym jak to co jemy wpływa na klimat
Dzisiejsza Ziemia przypomina śmiertelnie chorego pacjenta, któremu możemy zaoferować albo agresywną terapię, albo współczucie i opiekę paliatywną – tak coraz częściej mówią ekolodzy i klimatolodzy. I dodają, że to pułapka, w którą sami się zapędziliśmy – wyznając konsumpcjonizm bez granic. To błędne koło, a raczej łańcuch, którego ogniwami jesteśmy my sami. Przyczyniamy się do zmian klimatycznych naszymi przyzwyczajeniami konsumpcyjnymi, marnowaniem ale także tym co jemy. Dzień po kolejnym światowym młodzieżowym strajku klimatycznym mającym na celu zwrócenie uwagi jak działalność człowieka zmienia klimat i jakie już są i mogą być tego konsekwencje w sobotnim Przystanku Kulinarnym zadaliśmy pytanie jaki wpływ na klimat ma to, co jemy. Namalowaliśmy dosyć mroczny obraz naszego talerza i kulinarnych przyzwyczajeń, pokazaliśmy ciemną stronę przemysłu spożywczego, ale mówiliśmy też o alternatywach i tym, że nie wszystko jeszcze stracone.
O tym jak zasobożerni jesteśmy, jak nie oglądamy się na Matkę Ziemię, ale też o tym, że wciąż nie jest jeszcze za późno i zmiany w naszych kulinarnych przyzwyczajeniach mogą pomóc naszej planecie mówił Michał Kuźmiński, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”, a także pasjonat kulinariów i autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej” .

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia wstrząsającą książkę - reportaż, pokazującą bezwzględność wielkiego przemysłu spożywczego.

Najnowsze
-
23:07
Geiger, a nie Kraft zwycięzcą, Żyła najlepszym z Polaków
-
23:00
Polak blisko podium w krakowskiej rundzie MŚ w SuperEnduro
-
22:48
Cracovia nadal bez przełamania
-
17:15
Tarnów: Pływacki Memoriał Andrzeja Ziembowskiego odbył się po raz trzeci [ZDJĘCIA]
-
15:53
Zakopane oblężone przez turystów
-
15:00
Z miłości do Islandii i... wulkanów - Wojtek Grabowski
-
13:29
Kraków: pięć ulic zmieni nazwy na jeden dzień - w niedzielę
-
12:48
Apel ratowników TOPR o bezpośrednie informowanie o lawinach
-
12:38
Kraków: w niedzielę mieszkańcy wybiorą radnych dzielnic
-
12:21
Ulica Szkotnik w centrum Tarnowa wreszcie w pełni przejezdna
-
12:01
W Wadowicach trwa Turniej Mikołajkowy w Halówkę
-
11:03
Sułoszowa: zaginął 33-letni Karol Krawczyk
-
10:38
Kruk krukowi oka nie wykole... Czy na pewno???
-
09:58
W Parku Rozrywki w Ochotnicy Dolnej można już korzystać z lodowiska
-
09:30
Ekstraklasa piłkarska – Cracovia-Stal Mielec. Początek o 17:30.Transmisja
-
09:10
Synoptyk IMGW: sobota pochmurna na północy, więcej słońca na południu
-
08:57
Meteorolog: od poniedziałku koniec zimy, święta w jesiennej aurze, śnieg tylko na wschodzie i w górach
-
08:47
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami deszczu w przeważającej części kraju
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF