Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o Slow Food i grzybach

Wrzesień to pora roku, gdy dary lasu szczególnie rozpalają emocje, to bowiem pora...grzybobrania. Grzyby są piękne i smaczne. Są też jednym ze źródeł smaku umami i inspiracją dla szefów kuchni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o kolejnej kolacji Slow Food Masterclass, promującej Kraków jako stolicę kultury gastronomicznej, a której motyw przewodni to "Las i zboże". Mówiliśmy też o specjalnych strefach Slow Food, które już niebawem pojawią się w Krakowie. Nie zabrakło też kilku rad dla grzybiarzy i smakowitej "grzybowej" książki.

W zdobywaniu pożywienia w lesie jest coś pierwotnego. To bardzo intensywne, przyjemne uczucie - radość gdy znajdziemy prawdziwki. Do grzybów trzeba jednak podchodzić z szacunkie. Jeśli nie jesteśmy pewni czy dany okaz jest jadalny - sprawdźmy to u grzyboznawcy. Nasza reporterka Martna Masztalerz rozmawiała z panią Haliną Hawryluk, która ocenia grzyby w krakowskim Sanepidzie. Zapytała ją między innymi o różne mity dotyczące grzybów.

"Las i zboże" to hasło przewodnie kolejnej z serii slowfoodowych kolacji degustacyjnych z udziałem znanych europejskich przedstawicieli sztuki kulinarnej Slow Food Masterclass. Gościem specjalnym będzie Irlandczyk Peter McKenn, a gospodarzem krakowska restauracja Art. Rozmawialiśmy z jej szefem kuchni, przedstawicielem młodego pokolenia kucharzy Wiktorem Kowalskim.

O powstających w Krakowie specjalnych Strefach Slow Food, promowaniu naszego dziedzictwa kulinarnego i o tym dlaczego warto czasem zwolnić i znów poczuć przyjemność jedzenia rozmawialiśmy z dziennikarkami portalu Have a Bite Karoliną Milczanowską i Kati Płachecką.

Oczywiście w Przystanku Kulinarnym nie mogło zabraknąć ..."Polowania na grzyby. Od borowika do grzybowej", przepięknej książki nie tylko dla zapalonych grzybiarzy, którą do studia przyniosła Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię