Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o samym zdrowiu czyli kiszonkach i owsiance

W sobotnim Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o pomaganiu przez jedzenie - oczywiście przy okazji pokojowej Nagrody Nobla. Połączyliśmy też dwa bardzo zdrowe produkty, choć niekoniecznie byłoby to dobre połączenie na talerzu. Rozmawialiśmy o kiszonkach i...owsiance, której światowy dzień był obchodzony właśnie w sobotę. Naszym gościem była Marta Bradshaw, założycielka Eataway, organizacji kucharzy, którzy dają poznawać swoje kraje poprzez kulturę kulinarną i organizatorka charytatywnej akcji pomagania właśnie przez jedzenie. I choć sama stosunek do owsianki ma umiarkowany, to zdradziła, że w szkockich kuchniach była szuflada specjalnie dla owsianki, ale już takiej...gotowej.

Z Martą Bradshaw rozmawialiśmy też o kiszeniu w wymiarze międzynarodowym, czyli o różnych sposobach na zdrowy ferment, ale też o tym co zaskakuje obcokrajowców w Polsce - czy kiszona kapusta i kiszony ogórek wzbudzają entuzjazm czy niepewność. A że kiszenie wzbudza emocje przekonaliśmy się od razu podczas programu - jedna ze słuchaczek pochwaliła się zdjęciem swych pierwszych w życiu kiszonek.

Nie tylko kiszonki wzbudzają emocje. Od uwielbienia po cichą nienawiść - taką gamę uczuć wywołuje...owsianka. A sprawdzaliśmy tylko w murach radia.

Dla tych wszystkich, którzy uwielbiają kisić, marynować, robić przetwory niespodziankę w postaci Wielkiej Księgi Słoików miała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię