Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o Ameryce na Święto Dziękczynienia

W sobotnim Przystanku Kulinarnym świętowaliśmy po amerykańsku. Bo w Stanach Zjednoczonych właśnie obchodzone było chyba najważniejsze święto w roku - Święto Dziękczynienia. Tradycyjnie prezydent ułaskawił indyka, a Amerykanie zasiedli do świątecznych obiadów. W tym roku, ze względu na pandemię, w nieco mniejszym gronie. Naszym i Państwa przewodnikiem po tradycjach Święta Dziękczynienia była ambasador Urszula Gacek, szefowa misji OBWE na wybory prezydenckie w USA. Opowiadała co w ten dzień musi znaleźć się na świątecznym stole i dlaczego blachę do piekarnika musiała przywieźć aż zza oceanu.

Opowiadała też jak wyglądają targowiska w Waszyngtonie, gdzie Amerykanie robią zakupy i jak się odżywiają. 

A ukoronowaniem amerykańskiej podróży była książka o bardzo znaczącym tytule polecana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię