Opowiadała też jak wyglądają targowiska w Waszyngtonie, gdzie Amerykanie robią zakupy i jak się odżywiają.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o Ameryce na Święto Dziękczynienia
W sobotnim Przystanku Kulinarnym świętowaliśmy po amerykańsku. Bo w Stanach Zjednoczonych właśnie obchodzone było chyba najważniejsze święto w roku - Święto Dziękczynienia. Tradycyjnie prezydent ułaskawił indyka, a Amerykanie zasiedli do świątecznych obiadów. W tym roku, ze względu na pandemię, w nieco mniejszym gronie. Naszym i Państwa przewodnikiem po tradycjach Święta Dziękczynienia była ambasador Urszula Gacek, szefowa misji OBWE na wybory prezydenckie w USA. Opowiadała co w ten dzień musi znaleźć się na świątecznym stole i dlaczego blachę do piekarnika musiała przywieźć aż zza oceanu.
A ukoronowaniem amerykańskiej podróży była książka o bardzo znaczącym tytule polecana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:15
PŚ we wspinaczce sportowej: Aleksandra Mirosław wygrała w Chamonix i została liderką cyklu
-
09:43
Kościółek św. Heleny w Nowym Sączu ma już nowe ściany. Ruszył montaż więźby dachowej. ZDJĘCIA
-
09:15
Sądeczanie odliczają dni do otwarcia ulicy Krakowskiej. ZDJĘCIA
-
08:55
Dźgnął 17-latka w brzuch. Nożownik z Tarnowa zatrzymany
-
08:40
Był szeroki wjazd, powstał wąziutki przesmyk. Kolejny absurd na remontowanej ulicy Tuchowskiej
-
08:20
Burze z deszczem punktowo do 50 mm. Alert RCB dla Małopolski
-
08:05
Świat, którego już nie ma. 50 lat Sądeckiego Parku Etnograficznego
-
07:48
Piłkarskie Euro kobiet: Polska wygrała z Danią na pożegnanie z turniejem
-
07:27
W niedzielę w Małopolsce nadal deszczowo i pochmurnie, ale będzie ciepło
-
07:00
Dwa pociągi na jednym torze w Małopolsce. Sprawę wyjaśni specjalna komisja
-
20:21
Trwa odbudowa spalonego kościoła Św. Heleny w Nowym Sączu
-
15:05
Pełny uśmiech dla każdego. Implanty stomatologiczne