Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Wielkanoc

W Przystanku Kulinarnym w Wielką Sobotę, w dniu, w którym właściwie wszystko powinno być już gotowe na święta Wielkanocne rozmawialiśmy o świątecznych tradycjach i oczywiście o wielkanocnym jajku i...pisankach. O to jak smakuje Wielkanoc mieszkańców Krakowa pytał Bartek Grzankowski.

O świątecznej tradycji na stole i o tym dlaczego w Wielkanoc sałatka jarzynowa smakuje inaczej opowiadał Miłosz Kowalski, szef kuchni Restauracji Halicka.

Jak to w Wielkanoc, nie mogło zabraknąć jajka - a o jajkach wszystko wiedzą i na tysiąc sposobów potrafią przyrządzić matka i córka, Kasia i Zosia Pilitowskie.

Od jajka do….pisanki. Tradycja zdobienia jaj przed świętami to najczęściej kultywowany zwyczaj wielkanocny w wielu domach. Niektórzy, ten zwyczaj zamieniają w prawdziwą sztukę. W tarnowskim muzeum etnograficznym już po raz trzydziesty zorganizowano  Regionalny Konkurs na Pisankę Ludową i Plastykę Obrzędową. Jak stworzyć pisankowe działo sztuki, skąd wziął się zwyczaj malowania jaj i i co nasi przodkowie malowali na jajach o tym z Urszulą Gieroń starszym kustoszem muzeum etnograficznego w Tarnowie rozmawiała Agnieszka Wrońska 

 

Z jajkiem prosto od kury.... a właściwie prosto z drukarni przyszła z wielkanocnymi życzeniami Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię