Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny na Festiwalu Zero Waste

Sobota upłynęła w Radio Kraków pod znakiem niemarnowania i pierwszego krakowskiego Festiwalu Zero Waste. Były wykłady o tym od czego zacząć by mniej marnować, o kompostowaniu - bo da się wszędzie, nawet na balkonie w bloku i o drastycznym wpływie plastiku na naszą planetę i nasze zdrowie. Były warsztaty, podczas których można się było nauczyć jak dać drugie życie niektórym rzeczom, czy też warsztaty dla młodych mam poświęcone....pieluchom. Byli wystawcy z zerowastowymi produktami i niezwykły foodtruck z zerowastowym menu. I był Przystanek Kulinarny z samego serca wydarzeń.

Co trzeba wiedzieć, czego być świadomym, żeby nie marnować żyności, jak ją właściwie przechowywać radziła Anna Wlezień, ambasadorka naszej radiowej akcji Nie Marnuj i autorka bloga Życie od Kuchni.

Kolejnym przykładem w Przystanku Kulinarnym na niemarnowanie w restauracji była krakowska restauracja Kavova.  Od samego początku istnienia nastawiona na bycie eko. Jak mówił jej właściciel Bartosz Kozieł, w jego rodzinnym domu nic się nie mogło zmarnować, a on sam przeniósł tę zasadę na swoją restaurację. Jakie wymyślił rozwiązanie?

Na dziedzińcu Radia Kraków stanął niezwykły foodtruck Twój Zdrowy Słój. Ze specjalnym zerowastowym menu, w tym absolutnie rewelacyjną galaretką z ...obierek z jabłek. O idei słoikowego foodtrucka opowiadał nam przedstawiciel ekipy Twojego Zdrowego Słoja Tomasz Dziuba.

Jak zwykle w Przystanku Kuliarnym był też czas na książkową propozycję, którą przyniosła oczywiście Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię