Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny - Jedenaste - Nie marnuj

W sobotnim Przystanku Kulinarnym wróciliśmy do palącego tematu niemarnowania. Bo jak się okazuje, Polska zajmuje wysokie piąte miejsce w niechlubnym rankingu marnotrawstwa żywności w Unii Europejskiej. W skali globalnej problem marnowania żywności jest ogromny - jedna trzecia trafia na wysypisko. Jednym słowem stać nas, żeby iść do sklepu i wyjść z trzema torbami zakupów - tylko że jedna ląduje w śmieciach. Żywność marnuje się w naszych domach i.... w restauracjach. Gośćmi programu byli prawdziwi pogromcy marnotrawienia: Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, Marcin Tischner ze startupu Too Good To Go i restauratorka Joanna Bereza właścicielka krakowskiej restauracji Raw Nest.

Z czego wynika, że tak marnujemy  żywność, co się stało z wpajanym dawniej szacunkiem do jedzenia, jakie powinny być pierwsze kroki w niemarnowaniu, pierwsze kroki by stać się zero waste, czy wystarczą działania różnych organizacji walczących z marnotrawieniem czy potrzebna jest zmiana ustawodawstwa - o tym między innymi rozmawialiśmy z naszymi gośćmi.

Jak z problemem marnowania żywności radzą sobie restauracje, dlaczego w Polsce nie są popularne tak zwane doggy bags, czy kara za niedojedzony posiłek- bo i takie są w różnych krajach to dobry pomysł? - staraliśmy się z naszymi gośćmi odpowiedzieć na te pytania.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym było miejsce na książkową rekomendację od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię