Murat Kornaev, mieszkający w Krakowie mistrz świata w parzeniu herbaty mówił o tym co jest najważniejsze w przypadku herbaty, jaka jest najlepsza i jakie pić najlepiej właśnie teraz na jesieni, by wzmocnić odporność i się rozgrzać. Wspominał też czasy, kiedy w jego rodzinnych stronach, niemal w każdym domu była...herbata z grzybka - czyli robiąca dziś oszałamiającą karierę kombucha. Radził jak najlepiej ją zrobić w domu.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny je i pije grzyby
W sobotnim Przystanku Kulinarmym zanurzyliśmy się w jesiennych smakach. Było o tym co nam pomaga w chłodne jesienne wieczory i o tym co jesienią jest najlepsze. Jednym słowem dużo mówiliśmy o herbacie i o...grzybach, czyli nieodłącznych towarzyszach jesieni. Było o herbacie czarnej, zielonej i tej...z grzybem. Był też przepis na fenomenalną zupę grzybową prosto od szefa kuchni. I jak zwykle była propozycja lektury na jesienne wieczory.
Grzybek herbaciany to jeden z takich grzybów, które już znamy, już oswoiliśmy. Miłośnikiem i znawcą grzybów, a przede wszystkim ich przydzania był nasz kolejny gość Hubert Tabak - szef kuchni. Gdy mówil o grzybowej zupie, sosie, przetworach w całym studio aż pachniało grzybami. Podpowiedział między innymi jak najlepiej grzyby oczyszczać, zdradził co można do nich dodać - i było to zaskoczenie. Podzielił się także z Państwem swoim przepisem na zupę grzybową, którą publikujemy poniżej.

ZUPA GRZYBOWA Przepis na 4porcje.
Składniki:
1l wywaru z wędzonych kości wieprzowych.
2 szalotki
1 marchew
0,1kg selera naciowego
1 pietruszka
0,4kg świeżych grzybów, najlepiej mieszanych
Mały pęczek mięty lub natki pietruszki
2 łyzki masła
0,2l dobrej jakości tłustej śmietanki
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i zeszklić na maśle wraz z szalotką. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler naciowy, dolać wywar z kości. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zabielić śmietanką i doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną miętą lub natka pietruszki, pajdą chlebą lub pieczonym ziemniakiem w łupinie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas by przyy herbacie zasiąść do lektury proponowanej przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem

Komentarze (0)
Najnowsze
-
13:12
Maturzysta może składać odwołania od oceny egzaminu. Jak to zrobić?
-
12:25
Nocne działania w Krakowie. 107 mandatów, 87 pouczeń i 7 wniosków do sądu o ukaranie
-
12:04
Groźny wypadek z udziałem motocykla na obwodnicy Krakowa
-
11:51
Oszukał mieszkankę Wieliczki, pieniądze wypłacił w Piekarach Śląskich. Rozpoznajesz go? ZDJĘCIA
-
11:10
Księżyc w pełni nad Tatrami
-
10:31
Krakowskie Centrum Terapii Uzależnień (KCTU) zostało utworzone w 2000 r.
-
10:17
Zwierzęta i ludzie...Czy i kiedy może być groźnie?
-
09:57
Co dalej z krynicką porodówką? Rada społeczna szpitala powiatowego za likwidacją
-
09:23
Linia zastępcza 704 została wydłużona. Dojedzie do Dworca Głównego
-
08:45
POLSA: podstawowe cele misji na ISS wykonane w ok. 96 proc.
-
08:21
Piłkarskie Euro kobiet: w sobotę Polska zagra z Danią w meczu o honor