Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i rzecz o grillu i kaszance

Długi majowy weekend w Polsce kojarzy się z pierwszym w roku porządnym grillem. I nic jest w stanie tego zmienić. Choć w tym roku, ze względu na pandemię koronawirusa musimy do tego podejść nieco inaczej. Sobotni Przystanek Kulinarny wirtualnie zaprosił Państwa na grill, na którym nie tylko kiełbaski, mięso i warzywa ale także...kaszanka. Inaczej być nie mogło bo właśnie Dzień Kaszanki był wczoraj, a dziś przypada Dzień Grilla.

Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego niż rozpalenie ognia, wrzucenie mięsa bądź warzyw – na tacke czy kratke – i już. Nie. To nie jest takie proste – o grillu idealnym rozmawialiśmy z mistrzem ognia Ormianinem, Pavlem Portoyanem i Gruzinkąi Keti Prangualaishvili.

Grillować można wszystko, albo prawie wszystko. Wyśmienicie z grilla smakuje...kaszanka. Często bardzo niedoceniana, a wręcz ignorowana. A kaszanka to samo zdrowie. O kaszance, jej odmianach i gdzie można znaleźć tę najlepszą, najsmaczniejszą rozmawialiśmy z Marcinem Lorkiem z gospodarstwa agroturystycznego Koziarnia w Pogorzanach koło Szczyrzyca.

O tym, że kaszanka, jak najbardziej może być uznana za danie wykwintne i wszystko zależy od jej przygotowania mówił Łukasz Cichy, szef kuchni z restauracji Biała Róża. 

A o królewskich stołach, kulinarnych upodobaniach i grzeszkach władców traktuje książka, którą w tym tygodniu proponowała jak zwykle Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię