Naszym przewodnikiem po tym jak w różnych częściach świata - od Azji po Amerykę Południową kultywowana jest pamięć zmarłych był antropolog, podróżnik i autor podróżniczych seriali kulinarnych Jarosław Nowak.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i posiłek dla zmarłych
W Przystanku Kulinarnym w Dniu Zadusznym rozmawialiśmy o różnych tradycjach, także tych kulinarnych, które towarzyszą Dniu Wszystkich Świętych i Dniu Zadusznym. O tym, jak te w różnych częściach świata różnią się od tych w Polsce. O tym jakie były stare słowiańskie wierzenia, ile z nich w taki czy inny sposób przetrwało i o tym co jest nierozerwalnym kulinarnym elementem tych świąt.
Tradycja spożywania posiłków na cmentarzach przy okazji Wszystkich Świętych to nie tylko egzotyczne kraje – to też nasi sąsiedzi, ale także różne regiony Polski. W Krakowie to miodek turecki - nieregularne, twarde bryłki o lekko miodowym smaku, które mogą się łamać albo lekko kruszyć. Sprzedawane są w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przeźroczystej folii u bram cmentarzy właśnie we Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. Jak podkreślała w rozmowie z naszym reporterem Tomaszem Bździkotem Krystyna Reinfuss - Janusz z Muzeum Etnograficznego w Krakowie tradycja spożywania posiłków na cmentarzach jest bardzo stara, bo to zawsze jest swego rodzaju ofiara dla dusz zmarłych.

Nie tylko w tradycji polskiej Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny mają szczególny wymiar. Są one też silnie zakorzenione w tradycji romskiej. Niezależnie od aktualnego miejsca przebywania czy wyznawanej religii wszyscy Romowie czczą swoich zmarłych. Przebywający w Polsce Romowie obchodzą uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. Ich zwyczaje są podobne do zwyczajów Polaków, ale niektóre z nich uległy modyfikacjom. O zwyczajach kultywowanych przez różne grupy romskie, związane ze śmiercią, pogrzebem i odwiedzaniem grobów zmarłych ze społeczności Romów, pisał Adam Bartosz w swojej książce "Nie bój się Cygana. Na dara Romestar". O romskich zwyczajach na dzień zaduszny z etnografem i cyganologiem Adamem Bartoszem rozmawiała nasza tarnowska reporterka Agnieszka Wrońska.

W Przystanku Kulinarnym jak zwykle pojawiła się też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z książką jak najbardziej odpowiadającą nastrojowi tych świątecznych dni.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
12:25
Nocne działania w Krakowie. 107 mandatów, 87 pouczeń i 7 wniosków do sądu o ukaranie
-
12:04
Groźny wypadek z udziałem motocykla na obwodnicy Krakowa
-
11:51
Oszukał mieszkankę Wieliczki, pieniądze wypłacił w Piekarach Śląskich. Rozpoznajesz go? ZDJĘCIA
-
11:10
Księżyc w pełni nad Tatrami
-
10:31
Krakowskie Centrum Terapii Uzależnień (KCTU) zostało utworzone w 2000 r.
-
10:17
Zwierzęta i ludzie...Czy i kiedy może być groźnie?
-
09:57
Co dalej z krynicką porodówką? Rada społeczna szpitala powiatowego za likwidacją
-
09:23
Linia zastępcza 704 została wydłużona. Dojedzie do Dworca Głównego
-
08:45
POLSA: podstawowe cele misji na ISS wykonane w ok. 96 proc.
-
08:21
Piłkarskie Euro kobiet: w sobotę Polska zagra z Danią w meczu o honor
-
07:51
Ekstraklasa piłkarska - Bruk-Bet pokonał Omonię w sparingu