Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i posiłek dla zmarłych

W Przystanku Kulinarnym w Dniu Zadusznym rozmawialiśmy o różnych tradycjach, także tych kulinarnych, które towarzyszą Dniu Wszystkich Świętych i Dniu Zadusznym. O tym, jak te w różnych częściach świata różnią się od tych w Polsce. O tym jakie były stare słowiańskie wierzenia, ile z nich w taki czy inny sposób przetrwało i o tym co jest nierozerwalnym kulinarnym elementem tych świąt.

Naszym przewodnikiem po tym jak w różnych częściach świata - od Azji po Amerykę Południową kultywowana jest pamięć zmarłych był antropolog, podróżnik i autor podróżniczych seriali kulinarnych Jarosław Nowak.

Tradycja spożywania posiłków na cmentarzach przy okazji Wszystkich Świętych to nie tylko egzotyczne kraje – to też nasi sąsiedzi, ale także różne regiony Polski. W Krakowie  to miodek turecki - nieregularne, twarde bryłki o lekko miodowym smaku, które mogą się łamać albo lekko kruszyć. Sprzedawane są w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przeźroczystej folii u bram cmentarzy właśnie we Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. Jak podkreślała w rozmowie z naszym reporterem Tomaszem Bździkotem Krystyna Reinfuss - Janusz  z Muzeum Etnograficznego w Krakowie tradycja spożywania posiłków na cmentarzach jest bardzo stara, bo to zawsze jest swego rodzaju ofiara dla dusz zmarłych.

 

 

 

 Nie tylko w tradycji polskiej Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny mają szczególny wymiar. Są one też silnie zakorzenione w tradycji romskiej. Niezależnie od aktualnego miejsca przebywania czy wyznawanej religii wszyscy Romowie czczą swoich zmarłych. Przebywający w Polsce Romowie obchodzą uroczystość Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny. Ich zwyczaje są podobne do zwyczajów Polaków, ale niektóre z nich uległy modyfikacjom.  O zwyczajach kultywowanych przez różne grupy romskie, związane ze śmiercią, pogrzebem i odwiedzaniem grobów zmarłych ze społeczności Romów, pisał Adam Bartosz w swojej książce "Nie bój się Cygana. Na dara Romestar". O romskich zwyczajach na dzień zaduszny z etnografem i cyganologiem Adamem Bartoszem rozmawiała nasza tarnowska reporterka Agnieszka Wrońska.

W Przystanku Kulinarnym jak zwykle pojawiła się też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z książką jak najbardziej odpowiadającą nastrojowi tych świątecznych dni.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię