Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i Międzynarodowy Dzień Pizzy

Bohaterką sobotniego programu Przystanek Kulinarny na dzień przed Międzynarodowym Dniem Pizzy było włoskie danie, które milionami pochłaniają ludzie codziennie na całym świecie. Sprawdzaliśmy jaką pizzę najchętniej jemy, a tajniki dobrej pizzy zdradzał nam Łukasz Hrabia – pierwszy Polak, który otrzymał tytuł.... Maestro Pizza-iolo - nadany przez włoskie Stowarzyszenie piekarzy pizzy.

Jak zrobić dobrą pizzę, po czym poznać dobrą pizzę, czy istnieje wzorzec ideału i jakie są największe "zbrodnie" popełniane na pizzy- na te i wiele innych pytań odpowiadał nasz gość, Maestro Pizza-iolo Łukasz Hrabia.

Prawdziwą neapolitańską pizzę zaczęto wypiekać w 1889 roku w Neapolu na cześć królowej. Pomidor, mozzarella i bazylia miały symbolizować barwy włoskiej flagi. Dzięki wpływom wniesionym na dwór królewski w Polsce przez Bonę, danie to stało się jednym z ulubionych Zygmunta Starego. Według jednej z legend pierwszy raz pizzy miał spróbować na swoim przyjęciu weselnym.  W programie połączyliśmy się z Włochami, gdzie właśnie przebywał znany jako "krakowski makaroniarz" Bartek Kieżun. A Łukasza Hrabię zapytaliśmy o najdziwniejszą pizzę jaką jadł w swoim życiu.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem z nieodłączną książką w ręku.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię