Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i gastronomia jednocząca się w dobie koronawirusa

W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o solidarności, o sile jaką daje wspólnota, zwłaszcza w tak trudnych momentach jak obecnie. Po siedmiu dniach od zamknięcia z powodu zagrożenia koronawirusem restauracji,kawiarnii, barów, piekarnii czyli wszystkich tych miejsc, gdzie ludzie się spotykali musimy nauczyć się żyć inaczej. A przede wszystkim sobie nawzajem pomagać.

Restauracje, po pierwszym szoku, walczą o przetrwanie i zmieniają zasady działania. Gdzie zamówić chleb, gdzie kupić ciasto, która restauracja dowiezie do domu, a która przygotuje pyszny posiłek do odbioru - o nowej rzeczywistości krakowskiej gastronomii rozmawialiśmy z Kati Płachecką, dziennikarką portalu Have a Bite, który na bieżąco aktualizuje listę najpotrzebniejszych kulinarnych informacji w mieście.

 

Ludzie gastronomii nie poddają się, co więcej - pomagają. Nie chcą siedzieć z założonymi rękami. Powstało wiele inicjatyw, które za cel postawiły sobie karmienie tych, którzy są na pierwszej linii frontu walki  z koronawirusem - lekarzy, pielęgiarek, ratowników medycznych. Rozmawialiśmy z Dominiką Kitowską, organizatorką jednej z takich akcji - "Gastronomia dla lekarzy. Gotujemy. Pomagamy".

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym było też o książkach. Tym razem z Pauliną Bandurą z krakowskiej Księgarni pod Globusem stworzyliśmy bardzo subiektywną listę "przystankowych" książek, do których, mając teraz więcej wolnego czasu, z różnych względów warto wrócić.

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię