Czy faktycznie wiemy czym są, czy rzeczywiście są nam niezbędne, czy potrafimy ich używać bezpiecznie, czy suplementy diety mogą nam zaszkodzić i dlaczego je łykamy na potęgę skoro matka natura oferuje nam niemal wszystkie niezbędne składniki - o tym wszystkim rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i cała prawda o suplementach diety
Kupujemy ich dwieście czterdzieści milionów opakowań rocznie. W tym roku wydamy na nie około pięciu miliardów złotych. Polacy kochają suplementy – bo mają pomóc wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, dodać energii, poprawić stan cery i włosów, pomóc w zgubieniu nadprogramowych kilogramów i tak dalej i tak dalej. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wzięliśmy pod lupę suplementy diety. Naszym przewodnikiem po świecie suplementów była profesor Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Siedemdziesiąt dwa procent Polaków deklaruje, że przyjmuje suplementy diety, z czego prawie połowa robi to regularnie – wynika z opublikowanego w ubiegłym roku raportu badawczego „Polacy a suplementy diety”. Oferta rynkowa suplementów diety to około dwudziestu pięciu tysięcy różnych preparatów i ich liczba stale rośnie. Z badań wynika, że ponad połowa przyjmujących suplementy robi to by wzmocnić organizm, około 45% by wzmocnić odporność, nieco ponad 40% by uzupełnić niedobory. Jak wygląda nasza miłość do suplementów? - sprawdzał nasz reporter Bartłomiej Bujas.

Z jednej strony mamy suplemento- entuzjastów. W ich domach preparaty witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Z drugiej tych, którzy uważają, że jeśli jedzą zdrowe i zbilansowane posiłki to suplementy nie są im potrzebne. Cały czas trwa starcie między Imperium Suplementów i Królestwem Natury. A jaka jest prawda? O żywieniu, suplementach i naszym "drugim mózgu" rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Jak zwykle w programie była też książka rekomendowana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem - bardzo niezwykła, o czterech elementach, które są kluczem dobrego smaku.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
07:04
Szósty dzień Sławosza Uznańskiego na ISS: Połączenie z premierem i dalsze eksperymenty
-
06:47
Przyszkolne boiska będą otwarte dla krakowian. Projekt przyjęty
-
06:38
Życiowy sukces Majchrzaka na wimbledońskiej trawie
-
06:25
W czwartek na Wimbledonie mecze Igi Świątek i trojga polskich deblistów
-
06:05
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 03.07
-
06:02
Wczoraj to było preludium. Prawdziwy upał nadejdzie w czwartek
-
21:51
Radni zdecydowali: od 1 września krakowianie zapłacą więcej za wywóz śmieci
-
21:09
Kolejka gondolowa na Malnik? Muszyna znów szuka inwestora
-
19:37
Reprezentacja Polski w blind-footballu przegrywa z Hiszpanią
-
18:58
Uważaj, jak płacisz za postój w strefie. Miasto rozwiązało umowę z operatorem płatności mobilnych
-
17:57
Czy rząd oddał granice "samozwańczym watażkom"? "Pora przestać się wygłupiać i zacząć wreszcie rządzić"
-
10:40
Kraków Grzegorza Bednarczyka - odc. 8. cmentarz dla skazańców w samym centrum miasta