Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o kulinarnej historii Wielkanocy

Przystanek Kulinarny w Wielką Sobotę poświęciliśmy kulinarnej historii Wielkanocy. Podróż w czasie zapewnił nam jedyny w Polsce historyk jedzenia profesor Jarosław Dumanowski. Opowiadał jakie były tradycyjne potrawy wielkiego tygodnia, czym była kisielica, jak smakowała i kiedy się ją jadło, jak wyglądało menu Wielkiego Tygodnia i jakie potrawy kiedyś bardzo popularne już nie trafiają na wielkanocne stoły.

Królewskie menu wielkanocne, jak mówił profesor Jarosław Dumanowski było prawdziwą mięsną ucztą. Jakie mięsa serwowano, jak wyglądały wielkanocne kołacze, czym był obartuch, co  z tego dawnego wielkanocnego  stołu zostało nam do dziś?

Retro przepisy zaproponowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem a konkretnie reprint "101 potraw z jaj".

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię