Królewskie menu wielkanocne, jak mówił profesor Jarosław Dumanowski było prawdziwą mięsną ucztą. Jakie mięsa serwowano, jak wyglądały wielkanocne kołacze, czym był obartuch, co z tego dawnego wielkanocnego stołu zostało nam do dziś?
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o kulinarnej historii Wielkanocy
Przystanek Kulinarny w Wielką Sobotę poświęciliśmy kulinarnej historii Wielkanocy. Podróż w czasie zapewnił nam jedyny w Polsce historyk jedzenia profesor Jarosław Dumanowski. Opowiadał jakie były tradycyjne potrawy wielkiego tygodnia, czym była kisielica, jak smakowała i kiedy się ją jadło, jak wyglądało menu Wielkiego Tygodnia i jakie potrawy kiedyś bardzo popularne już nie trafiają na wielkanocne stoły.
Retro przepisy zaproponowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem a konkretnie reprint "101 potraw z jaj".

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
23:31
Kasprowy Wierch i zmiany klimatu. Sąd stwierdził, że rozbudowa wyciągu jest nieracjonalna
-
22:53
"Nie poznamy tego budynku". Rozpoczyna się remont Biblioteki Książąt Czartoryskich
-
22:01
Antonina Tosiek laureatką tegorocznej Nagrody im. Wisławy Szymborskiej
-
21:01
Ropa z czystą wodą. Gmina korzysta już ze stacji uzdatniania
-
20:46
Pobił kierowcę krakowskiego MPK, jest już w rękach policji
-
20:19
Ag Gag czyli knebel rolniczy. Jak prawo legalizuje bezprawie m.in. w USA?
-
20:01
Młode gwiazdy wystąpią w Krakowie
-
18:05
Myśliwi, strzelnice i luka systemu. Kryminolog o tym, skąd w Polsce bierze się nielegalna broń
-
18:00
Trendy z Sieci: Czy sztuczna inteligencja zrewolucjonizuje świat prawa?
-
17:53
Śledź "Śledzia" w wakacje. Pierwszy sezon serialu kryminalnego ponownie na antenie Radia Kraków
-
15:05
Nie zaczynaj biegania samodzielnie