Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z przerwą na lunch

W pracy spędzamy sporą część naszego życia. I by dobrze w niej funkcjonować potrzebujemy paliwa dla organizmu czyli…jedzenia. W sobotnim Przystanku Kulinarnym sprawdziliśmy co Polacy jedzą w pracy. Rozmawialiśmy o tym jak zmieniły się w tym względzie zwyczaje Polaków i podpowiadaliśmy co przygotować do pracy, żeby dało nam siłę, smakowało i apetycznie wyglądało. Według badań przeprowadzonych nieco ponad dwa lata temu najczęściej pracujący Polacy jedzą kanapki – aż siedemdziesiąt dziewięć procent. Nieco rzadziej warzywa i owoce – sześćdziesiąt dwa procent, a także sałatki – czterdzieści trzy procent. Uwielbiamy też podjadać między posiłkami – do słodkich przekąsek przyznaje się ponad jedna trzecia z nas. Co i jak jemy - sprawdziliśmy w naszej...radiowej kuchni.

Nasza stała komentatorka, Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite mówiła o tym jak zmieniły się lunchowe przyzwyczajenia Polaków, jak duży wybór lunchowych potraw możemy już znaleźć wychodząc na chwilę z biura i radziła czym się kierować decydując się na tak zwaną dietę pudełkową. 

Przynoszenie do pracy codziennie tych samych kanapek zabija apetyt nawet u największego głodomora.  Z kolei często zabierane do pracy gotowce z mikrofalówki lub posiłki zrobione na szybko, z półproduktów i składników niewymagających specjalnej ingerencji czasem wyglądają bardziej smutno niż apetycznie.  Co zrobić żeby było dobre, ładnie wyglądało i nam smakowało - radziła i podawała przykłady Ulla Pałka, autorka bloga "Kuchnia na Wzgórzu".

Garść lunchowych porad i książkę "Pora na lunch" przyniosła też do studia Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem. 

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię