Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny i rytuały miłosne

Uważany za ojca współczesnej medycyny Hipokrates wypowiedział słowa: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jedzenie jako takie dawno przestało służyć wyłącznie zaspokajaniu głodu i przeżyciu. Jemy, kiedy powodem są nasze nastroje i emocje, jemy by wyrazić własne ja. Jemy z powodów towarzyskich. W sobotnim Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o jedzeniu z perspektywy związków międzyludzkich.

 Z doktor Małgorzatą Majewską specjalistką d komunikacji werbalnej i niewerbalnej z Instytytu Dziennikarstwa ,mediów i komunikacji społecznej uniwersytetu jagiellońskiego w Krakowie rozmawialiśmy o tym jak ważną rolę jedzenie może odegrać ..na randce i jaką opokę kulinarne rytuały stanowią w związkach – i to nie tylko tych romantycznych.

Sekrety jedzenia miłości i afrodyzjaków zdradzał Krzysztof Salawa, szef kuchni krakowskich restauracji Pino i PinoGarden. 

Jeśli się kogoś kocha to się karmi – jeśli się kogoś kocha to czyta się mu książki. O miłości, jedzeniu i książkach mówiła oczywiście Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię