Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek kulinarny i głąbik krakowski

Bohaterem sobotniego Przystanka Kulinarnego był nowy kulinarny symbol Krakowa. Do obwarzanka, kiełbasy piaszczańskiej, pstrąga ojcowskiego, czosnku galicyjskiego dołączył...głąbik krakowski, zwany sałatą szparagową. Wielką karierę robił w wieku XIX, potem w połowie wieku XX nieco podupadł by ostatecznie odejść w zapomnienie. Teraz wraca - czy w równie wielkim stylu? O głąbiku, który na salony ponownie zostanie wprowadzony podczas Targów Horeca rozmawialiśmy z jego ambasadorem i managerem Targów Tomaszem Krupą.

Gląbik rósł sobie na polu gospodarstwa Darii Latały JeDynie w Wawrzeńczycach pod Krakowem. Jak ujawniła Daria zimno mu nie przeszkadza, gorzej z upałami.

Szefowie kuchni pierwsze "głąbikowe" próby mają już za sobą. Jak wyszły? Pytaliśmy Marcina Sołtysa i Miłosza Kowalskiego.

Pokaz i degustacja głąbika podczas Targów Horeca, ale nie tylko ze względu na głąbika warto się na nie wybrać. Podczas targów czeka nas prawdziwe kulinarne widowisko - polski finał prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or. O wadze tego konkursu i dlaczego warto zobaczyć go na żywo opowiadał szef kuchni i jeden z jego jurorów Adam Chrząstowski.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię