O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła, że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i fine dining
To gra smaków i wyobraźni, dostarcza bodźców wszelakich, bo rolę gra niezwykłe, oryginalne połączenie smaków, wizualna prezentacja i atmosfera. To wielka sztuka kulinarna. W sobotnim Przystanku Kulinarnym, przy okazji festiwalu Fine Dining Week rozmawialiśmy o tym jak się dochodzi do najwyższego poziomu umiejętności, które szefom kuchni pozwalają na tworzenie ulotnych dzieł sztuki na talerzu.

O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni Agata Dembek-Dziwosz reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.


Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:30
Łukaszenka, więźniowie i gra o Zachód. Co naprawdę wydarzyło się w Mińsku?
-
22:28
Ekstraklasa piłkarska - Kurzawa przeszedł z Pogoni do Bruk-Betu
-
19:31
Prezydent Tarnowa z absolutorium i wotum zaufania
-
18:43
Prywatne akademiki w Krakowie – jak wybrać najlepsze miejsce na start studiów?
-
17:54
Maciej Gdula opuszcza Nową Lewicę. „Z żalem i poczuciem porażki”
-
17:42
Spółka Trasa Łagiewnicka komentuje zamieszanie wokół tras Pychowickiej i Zwierzynieckiej
-
16:51
Święto poezji w Krakowie. 14. Festiwal Miłosza
-
16:38
Co dalej z trasami Zwierzyniecką i Pychowicką? Miasto przekonuje, że projekt ruszył, choć prezes spółki do zwolnienia
-
15:50
Zamiast kanalizacji – awarie i koszty. Mieszkańcy: to równia pochyła
-
15:15
Mieszkał z martwą żoną przez kilkanaście dni. Usłyszał zarzuty
-
14:54
"Pociąg wciąga" - reportaż Ewy Szkurłat
-
14:46
Kraków: zaginął 38-letni Mateusz Windak
-
14:38
Muzyka, tańce i uderzanie buławą. Tradycyjny pochód Lajkonika na ulicach Krakowa