Czy faktycznie wiemy czym są, czy rzeczywiście są nam niezbędne, czy potrafimy ich używać bezpiecznie, czy suplementy diety mogą nam zaszkodzić i dlaczego je łykamy na potęgę skoro matka natura oferuje nam niemal wszystkie niezbędne składniki - o tym wszystkim rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i cała prawda o suplementach diety
Kupujemy ich dwieście czterdzieści milionów opakowań rocznie. W tym roku wydamy na nie około pięciu miliardów złotych. Polacy kochają suplementy – bo mają pomóc wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, dodać energii, poprawić stan cery i włosów, pomóc w zgubieniu nadprogramowych kilogramów i tak dalej i tak dalej. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wzięliśmy pod lupę suplementy diety. Naszym przewodnikiem po świecie suplementów była profesor Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Siedemdziesiąt dwa procent Polaków deklaruje, że przyjmuje suplementy diety, z czego prawie połowa robi to regularnie – wynika z opublikowanego w ubiegłym roku raportu badawczego „Polacy a suplementy diety”. Oferta rynkowa suplementów diety to około dwudziestu pięciu tysięcy różnych preparatów i ich liczba stale rośnie. Z badań wynika, że ponad połowa przyjmujących suplementy robi to by wzmocnić organizm, około 45% by wzmocnić odporność, nieco ponad 40% by uzupełnić niedobory. Jak wygląda nasza miłość do suplementów? - sprawdzał nasz reporter Bartłomiej Bujas.

Z jednej strony mamy suplemento- entuzjastów. W ich domach preparaty witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Z drugiej tych, którzy uważają, że jeśli jedzą zdrowe i zbilansowane posiłki to suplementy nie są im potrzebne. Cały czas trwa starcie między Imperium Suplementów i Królestwem Natury. A jaka jest prawda? O żywieniu, suplementach i naszym "drugim mózgu" rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego

Jak zwykle w programie była też książka rekomendowana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem - bardzo niezwykła, o czterech elementach, które są kluczem dobrego smaku.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
21:12
Coraz mniej nowosądeczan. Przed władzami miasta trudne decyzje
-
19:34
Dezinformacja. "Mamy w Polsce, wśród znanych polityków, rosyjską i białoruską agenturę wpływu"
-
17:41
Polscy hokeiści z pierwszą porażką na MŚ dywizji 1A
-
17:31
Nie ma już utrudnień na Zakopiance w Mogilanach
-
17:20
Radni chcą połączenia dwóch krakowskich szkół, rodzice i uczniowie protestują
-
16:31
Premiera nowego muralu Mikołaja Rejsa już 7 maja!
-
16:11
Koniec utrudnień po wypadku na A4
-
16:10
Półfinał dla Igi! Polka wygrała z Madison Keys w Madrycie
-
15:35
Zwolnienie lekarskie online – jak otrzymać L4 przez internet szybko i legalnie?
-
15:30
Jak zabrać się za zwalczanie moli spożywczych? Odpowiadamy!
-
15:30
Prof. Hubert Huras: „Decyzja o zakończeniu ciąży musi być podejmowana w zgodzie z pacjentką"
-
15:26
Uchwała ws. opłaty miejscowej w Zakopanem nieważna. Ale burmistrz nakazał pobieranie daniny
-
15:24
„W szerokim kadrze”. W Bunkrze Sztuki największa od lat wystawa komiksu