Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przednówek w Przystanku Kulinarnym

Przednówek kiedyś i przednówek dziś. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym okresie, których kilkadziesiąt lat temu miał ogromne znaczenie, dotyczył wszystkich ludzi, a teraz w zasadzie przestał istnieć. Zapomnieliśmy o nim ponieważ globalizacja umożliwiła nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie i tak naprawdę przednówek zlikwidowała. Jednak jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo – to doskonale wie czym jest przednówek. Jak więc urozmaić go, nie korzystając z egzotycznych i rodzimych warzyw i owoców, które są dostępne przez cały rok, bez względu na porę roku.

Pieczony na ogniu burak posypany zieleniną

Nie rezygnujmy z sezonowości, nawet jeśli wydaje nam się, że to niemożliwe by przetrwać na tym co zgodnie z porą roku rośnie i jest dostępne. Nadal w sposób atrakcyjny można podawać produkty, które jedliśmy zimą. Jak to zrobić? Jak się nie dać nudzie na talerzu? Opowiadał Paweł Ochman, autor bloga Weganon oraz autor książek między innymi "Roślinnej kuchni regionalnej"

W drugiej części programu Paweł Ochman mówił o wpływach, jakie mają na siebie różne kuchnie, w tym kuchnie naszych sąsiadów. Rozmawialiśmy też o tym, że protesty konsumenckie i głosowanie za pomocą portfela (czyli nie kupowanie produktów, co do których mamy wątpliwości etyczne) jest skutecznym sposobem okazania swojego protestu. Dzięki temu, duże sieci handlowe zaczęły wprowadzać produkty wegańskie. Z kolei teraz

Do biblioteczki Przystanku Kulinarnego trafiła kolejna, interesująca propozycja. Kwartalnik Herito, wydawany przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Paulina Bandura polecała to czasopismo, ponieważ ten numer poświęcony jest kulturze jedzenia, smakom i aromatom Europy Środkowo Wschodniej. Gorąco polecamy tę lekturę

Paulona Bandura

Paulona Bandura

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię