Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Trochę Francji w Krakowie

Prowansja i sztuka kulinarna bardziej dbała o środowisko naturalne - to dwa tematy przewodnie tegorocznej, piątej już edycji akcji Gout de France. 21 marca, a więc już za dwa tygodnie szefowie kuchni na całym świecie będą prezentować francuską kolację. W samym Krakowie taką ofertę przygotuje 20 lokali. Akcja pojawi się też w Krynicy, Oświęcimiu, Tarnowie i w Zakopanem. Czego będzie można spróbować i jak smakuje kuchnia francuska - sprawdzał Bartłomiej Grzankowski, który rozmawiał na ten temat między innymi z ambasadorem Francji, Pierrem Levim.

Fot. pixabay

Proponowane menu będzie składać się z czterech części - przystawki, dania głównego, deski serów i deseru. Kulinarne święto Francji potrwa przez cztery dni. W tym czasie weźmie w nim udział pięć tysięcy restauracji na pięciu kontynentach. Polska jest drugim po Francji krajem co do liczby takich lokali. Szczegółowa lista pojawi się na stronach Ambasady. Na koniec dodajmy, że w ten sposób Francuzi chcą promować swój kraj turystycznie i zachęcać do odwiedzin.

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię