Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Cupping w Krakowie - najnowszy krzyk mody, uczta dla kawoszy

Cupping - czyli degustacja kaw z różnych części świata - to najnowszy krzyk mody. Dobre kawiarnie urządzają cuppingi, na które zapraszają najlepszych baristów z Polski i świata.

Fot. pixabay

Skąd wziął się fenomen cuppingu i na czym polega cały proces? "Wykonuję ruch dwiema łyżkami. Przełamuję kożuszek kawy jedną łyżką, po czym zbieram to, co zostało na powierzchni - tak by zostawić powierzchnię kawy bez żadnych zanieczyszczeń. Łyżki, których używam są specjalnie wyprofilowane" - opisuje Łukasz, barista z kawiarni Tektura, z którym rozmawiała nasza reporterka Martyna Masztalerz. "Być może to trochę niegrzeczne, ale w tym procesie kawę powinno się "siorbać". To bardzo ułatwia degustację, rozprowadzanie naparu na cały język. Wtedy możemy poczuć naprawdę wiele smaków, np. akcenty czarnej porzeczki, ananasa, kwiatów gardenii" - dodaje barista. 

Jeśli chcieliby Państwo się więcej dowiedzieć na temat cuppingu - i spróbować kawy z różnych zakątków świata - w krakowskich kawiarniach aż roi się od takich wydarzeń - m.in. tutaj

 

 

(RK, Martyna Masztalerz/ew)

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię