- A
- A
- A
Opracowali bakteriobójcze płytki do zastosowania w miejscach użytku publicznego. Wykorzystali olej spożywczy
Jest twardy, lekki, nieprzemakalny i odporny na wchłanianie tłuszczu a co najważniejsze posiada nieścieralne właściwości bakteriobójcze. Materiał zbudowany z oleju spożywczego będzie ograniczał rozwój patogenów i organizmów chorobotwórczych. Dlatego płytki opracowane przez naukowców Politechniki Krakowskiej mogą liczyć na szerokie zastosowanie w miejscach użyteczności publicznej. Kierownikiem projektu jest dr Anita Staroń z Wydziału Inżynierii i Technologii Chemicznej, która widzi dla swojego wynalazku sporo rozwiązań. Rozmawiała z nią Joanna Gąska
Autor:
Joanna Gąska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:59
Seria wypadków i kolizji na małopolskich drogach
-
14:07
Aleksandra Mirosław z brązowym medalem w Krakowie
-
11:04
Akcja poszukiwawcza nad Jeziorem Rożnowskim. Zaginął Andrzej Majsterek
-
10:44
Niebezpieczne spotkanie na szlaku: jeleń wydzierał dziecku plecak z jedzeniem
-
10:10
Jak wyleczyć dzieci z nieczytania książek?
-
09:10
Dzieci są filozofami, czy filozofują?
-
09:03
Małopolska na dwóch kółkach. Trasa 2: z Nowego Targu do Szczawnicy
-
08:34
Za nami 42. PZLA Mistrzostwa Polski U23. "Cieszymy się, że ogólnopolskie imprezy wracają do Krakowa"
-
08:30
Na dwóch kółkach z Nowego Targu do Szczawnicy. Najpiękniejsza trasa rowerowa w Małopolsce?
-
07:40
Upalna niedziela w Małopolsce
-
07:00
Turystyczny potencjał polskiej wsi
-
20:59
Pożar w restauracji w Więckowicach koło Tarnowa