Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

O cukrze nie tak słodko w Przystanku Kulinarnym

Cukier słodki zabójca. I cichy. Podstępnie dobiera się do naszego zdrowia, niszcząc je bezpowrotnie. Cukier to prosta droga do utraty zdrowia. Według Światowej Organizacji Zdrowia niezbędne jest ograniczenie spożycia cukrów prostych tych dodawanych bez opamiętania do wszystkiego, nawet do produktów, które z definicji nie są słodkie, powoduje, że chcemy się sięgnąć po więcej. I to właśnie nas gubi. W Przystanku Kulinarnym, o pułapkach kryjących się w cukrze, rozmawiałam z dietetyk kliniczną Urszulą Zwierczyk.

Urszula Zwierczyk

W programie nasza ekspertka mówiła o tym, czy z cukru powinniśmy całkowicie zrezygnować, i czy w ogóle jest to możliwe. Jaka jest prawidłowa, dzienna dawka cukru, którą możemy przyjąć bez szkody i jak prawidłowo zrobić detoks cukrowy. Był też przegląd zamienników cukru, czy są rzeczywiście tak dobre jak się o nich mówi. I najważniejsze, czyli jak czytać etykiety, by unikać niepotrzebnych dawek cukru. Zapraszam do wysłuchania rozmowy.

W dziale literackim Przystanku Kulinarnego Paulina Bandura poleciła książkę "Deserownik" znanej i nagradzanej wielkokrotnie autorki Małgorzaty Tomaszewskiej Bolałek. To znakomita książka będąca zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne przepisy plus felietony, z których dowiemy się o historii różnych potraw i produktów. Polecamy gorąco.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię