- A
- A
- A
Napitki i kulinaria świata
Napitki, trunki, rozkosze podniebienia i kulinarne wpadki. Smaki Polski i świata. W „Południkowej” podróży Elżbiety i Andrzeja Lisowskich z Przemysławem Osuchowskim - Oberżyświatem (pod takim pseudonimem pisze recenzje w prasie i Internecie), popularyzatorem wiedzy kulinarnej, kolekcjonerem alkoholi świata, producentem i scenarzystą wielu odcinków „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”, felietonistą „Miasta Kobiet” oraz komentatorem „Gazety Krakowskiej”.„Południk Café” - Radio Kraków, sobota, 11 kwiecień, godz. 14.00.
PLAYLISTA “POŁUDNIKA CAFÉ”
Napitki i kulinaria świata
Premiera - 11.04.2015
Płyta: Best of RAVIN
Mix: Ravin
Niva Records 2009 - Tajlandia
Utwóry:
1. Secret Love
2. Whish U Were Here
3. Circle of Clowns
4. Maja
5. Serenata Delux
6. Loneliness
7: Kirpi

Fot. Andrzej Lisowski
Smaki Lisowskich znad Morza Marmara
Zapach morza, wiatr, chłodzący upalne powietrze i pisk mew… Minęło południe, trochę wcześnie na lunch, ale przystawki w nadmorskiej knajpce na Buyukadzie – w stolicy Wysp Książęcych (przyjemny rejs statkiem ze Stambułu), wyglądają tak apetycznie…
Sałatka z bakłażana, anchois, ogórki, krewetki, wodorosty, pikle z ogórków, biały turecki ser, szpinak, jogurt z czosnkiem, bakłażan z pomidorami, gołąbki w liściach winogron. Naprawdę, jest w czym wybierać.
To zresztą nie wszystko, musimy jeszcze wybrać ryby, które kucharz przyrządzi, gdy my będziemy jedli przystawki. Naszą ucztę zaczynam od sałatki z ośmiornicy i bakłażana z pomidorami.

Fot. Andrzej Lisowski
Zaglądamy do kuchni. Obsługa troskliwie przygotowuje danie główne - smażoną bosforska rybę i pieczony na ruszcie szaszłyk z dorady.
Krzątając się po kuchni Elżbieta zauważyła misę z ryżowym farszem, którym napełnia się mule. Próbowaliśmy ich w różnych miejscach Stambułu (a sprzedawane są za grosze na ulicy) i zawsze bardzo nam smakowały. Okazuje się, że tajemnica tkwi aromatycznym ryżu przesmażonym się z cebulą, selerem, pieprzem i ogromną ilością korzennych przypraw.

Fot. Andrzej Lisowski
Nasz obiad jest prawie gotowy. Oprószone mąką, usmażone na głębokim oleju ryby wyglądają bardzo apetycznie. Podobnego zdania są chyba mewy i koty, które nie odstępują naszego stolika. Zwierzęta wiedzą co robią, szaszłyk z dorady – główna atrakcja obiadu, jest naprawdę znakomity.
Elżbieta i Andrzej Lisowscy
Komentarze (0)
Najnowsze
-
11:45
Święta w małym miasteczku
-
11:30
GDDKiA ogłosiła przetargi na obwodnice Limanowej i Wadowic w ciągu DK28
-
11:13
PKP PLK: 181 zespołów i 66 pociągów sieciowych w gotowości na święta
-
10:55
Czy krakowianie jadali kutię?
-
10:27
Chcesz podarować na gwiazdkę zwierzaka? Dobrze to przemyśl - pies, czy kot, nie są rzeczą
-
10:15
Kolejny odwiert geotermalny dla Zakopanego. Geolog: zasoby stabilne - przy kontroli wydobycia
-
09:48
Strefa Czystego Transportu w Krakowie: od poniedziałku można zapłacić przez internet za wjazd
-
08:57
Gwen Stefani „You Make It Feel Like Christmas (Deluxe Edition)”
-
08:51
Polacy kupują prezenty głównie online. Co trzeci Polak nie wystawia nosa z domu
-
08:07
94. Krakowska Lekcja Spiewania z udziałem Rafała Trzaskowskiego i Aleksandra Miszalskiego
-
08:01
Tatry słowackie: Dwóch polskich turystów spędziło noc w rejonie Krywania
-
07:47
Oddala się perspektywa odwiertu geotermalnego w Brzesku
-
20:05
Żywa szopka pod oknem papieskim. Franciszkanie zapraszają na spotkanie z Bożym Narodzeniem