Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Międzynarodowy Dzień Celiakii. Jak żyją osoby chorujące na celiakię?

Celiakia, znana również jako choroba trzewna lub enteropatia glutenozależna, jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na gluten – białko zapasowe obecne w zbożach takich jak pszenica. Spożycie glutenu u osób z celiakią prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych. Objawy celiakii mogą obejmować ból brzucha, biegunkę, wzdęcia. Z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii gośćmi w audycji Przed hejnałem były dr Małgorzata Zwolińska-Wcisło, kierowniczka Oddziału Klinicznego Gastroenterologii, Hepatologii, Toksykologii i Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie, Joanna Szymonek, koordynatorka regionalna Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Alicja Koza, członkini stowarzyszenia.

Dr Małgorzata Zwolińska-Wcisło: Myślę, że jest to bardzo dobra idea, aby właśnie z okazji Międzynarodowego Dnia Celiakii powiedzieć o celiakii, czyli inaczej o enteropatii trzewnej, która należy do tzw. chorób glutenozależnych. Jest to choroba, która dotyczy całego organizmu nie tylko przewodu pokarmowego. Ma ona podłoże immunologiczne i jest wywołana spożywaniem glutenu, ale do tego musi być jeszcze predyspozycja genetyczna, a więc objawy występują u osób predysponowanych genetycznie. Trudno uwierzyć, ale w latach 70. ubiegłego wieku celiakia była uznawana za zespół upośledzonego wchłaniania wieku dziecięcego, z którego najczęściej się wyrastało, ale tak nie było. Obecnie obserwujemy na całym świecie wzrost częstotliwości rozpoznawania celiakii. Jest to spowodowane skutecznością metod diagnostycznych, świadomością społeczeństwa, że taka choroba może występować. Chciałam zaznaczyć, że rozpoznanie celiakii nie jest bardzo proste. Czas, który upływa od pojawienia się objawów, często nietypowych, do jej rozpoznania to co najmniej 42 miesiące. Objawy atypowe, a ja jestem gastroenterologiem, który leczy osoby dorosłe, występują stosunkowo rzadko - biegunka czy bóle brzucha. W naszej klinice spotykamy pacjentów chorych, u których występują inne objawy autoimmunologiczne - choroby tarczycy, choroby układu nerwowego, choroby hematologiczne jak również objawy atypowe wtórne do zaburzeń wchłaniania m.in. anemia niedobarwliwa. Jest to już pierwszy przykład gdzie powinniśmy w diagnostyce różnicowej uwzględnić również enteropatię trzewną. Do tego dołożyłabym jeszcze również osteopenie, opóźnione dojrzewanie, a również w niewielkim odsetku - zaburzenia płodności.

Joanna Szymonek: Bliskie jest mi to, co mówi pani profesor. Jestem mamą dziecka chorego na celiakię. Mieliśmy dosyć dużo szczęścia, ponieważ byliśmy szybko zdiagnozowani. Jest to też kwestia tego, że mamy dobrych lekarzy, a Szpital Uniwersytecki w Krakowie potrafi skutecznie działać. Mam świadomość tego, że mój syn może mieć inne choroby współistniejące. Prewencją jest dieta i to jak budować odporność, stosować dietę tak, żeby unikać pewnych chorób.

Alicja Koza: Zostałam zdiagnozowana około 10 lat temu. Samo dojście do diagnozy zajęło mi około 8 lat. Zaczęły pojawiać się objawy celiakii czy związane z układem pokarmowym. Na szczęście udało się to w końcu zdiagnozować i w tym momencie mój komfort życia jest bardzo dobry.

(cała rozmowa do posłuchania)

Autor:
Sylwia Paszkowska

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię