Składniki dla 4 osób
1. Jarmuż 200g
2. Por 200g
3. Marchew 300g
4. Seler 200g
5. Fenkuł 100g
6. Szparagi 100g
7. Jogurt 200ml
8. Mleko 100ml
9. Olej lniany 40 ml
10. Prażony sezam 10g
11. Ocet z czarnego bzu 20 ml
12. Kiełki zielonego groszku 50g
13. Sól / pieprz / cytryna do smaku
14. Do dekoracji - liście botwinki, szczaw krwisty, jadalne kwiaty, maliny liofilizowane

Chłodnik: Jarmuż i por płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy. Całość wrzucamy do pojemnika z jogurtem, dodajemy mleko i blendujemy. Doprawiamy solą/pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. 

Warzywa: szparagi, marchew, seler obieramy, kroimy w słupki, fenkuła kroimy w pióra i blanszujemy, następnie dodajemy kiełki groszku, olej lniany i sezam oraz ocet z czarnego bzu / sól / pieprz do smaku. 

Całość podania - warzywa układamy w ringu w centralnej części talerza lekko ugniatając / zdejmujemy ring i "podlewamy" warzywa dookoła chłodnikiem. Następnie dekorujemy "frytowanymi" liśćmi botwinki oraz szczawiu, jadalnymi kwiatami. Maliny liofilizowane miażdżymy w moździerzu i posypujemy po gotowym daniu. 

Smacznego!