Kwiaty są zdrowe, naukowcy udowodnili to już wielokrotnie i niezmiennie zachęcają do tego, by swą dietę wzbogacać o kolorowe płatki. Z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawiałyśmy o słodkich fiołkach, orientalnej magnolii i apetycie na zdrowie
- A
- A
- A
Jedz kwiaty na zdrowie
Jadalne kwiaty na wiosnę. Takie menu serwowaliśmy w sobotnim Przystanku Kulinarnym. Do jedzenia kwiatów zachęcała doktor biochemii Małgorzata Kalemba Drożdż, która jest naukowcem ale także autorką książek o tematyce przyrodniczo-kulinarnej, prowadzi też bloga "Trochę inna cukiernia", w którym dzieli się przepisami na przyrządzanie kwiatów, a także dzikich roślin zwanych popularnie chwastami.Prawdziwy kwiatożerca w tym roku mógł już cieszyć się smakiem fiołków, forsycji, obecnie triumfy święcą mniszki, popularnie zwane mleczami. Z mniszków można zrobić bardzo dużo pysznych rzeczy, od kremów począwszy na syropach skończywszy. Do gry wchodzą też bzy, a potem mamy całe lato do pożarcia

Książkę smaczną i eko, czyli komplet idealny zaproponowała Paulina Bandura. "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej pełna jest sprawdzonych sposobów na nie marnowanie żywności, na jej odpowiednie przechowywania. Nie brakuje też przepisów na dania z resztek.

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:18
Grzegorz Braun w Tarnowie: gwarantuję Polsce uwolnienie od zagranicznych wpływów
-
18:52
Szef MON w Krakowie: jest pełne zjednoczenie w kontynuacji wsparcia dla Ukrainy
-
18:30
Czy zespół Downa usprawiedliwia bałagan w szafie?
-
18:17
W tym powstaniu licznie udział wzięli Polacy, wśród nich gen. Józef Bem. Tarnowianie pamiętają
-
17:39
Wiosna za pasem, a w Małopolsce powrót zimy. Biało w Krynicy Zdroju
-
17:12
Wiosna za pasem, a w Małopolsce powrót zimy. Może być ślisko!
-
22:05
Kto jest bardziej świadomy? Deklaracje, test lustra i zwierzęce elity