Żeruje na pędach i igłach. Obiałka to mszyca, która osłabia jodły. Powoduje żółknięcie igieł, ich opadanie oraz zahamowanie wzrostu drzew. Obiałka może być poważnym szkodnikiem młodników i daje się już we znaki w nadleśnictwie w Nowym Targu. "Leśnicy sprawdzają młodniki i zwracają uwagę na woskową wydzielinę, która okrywa sadzonki gęstymi, białawymi kłaczkami" - powiedział nadleśniczy Krzysztof Przybyła.
Obiałka do Europy przybyła w połowie XIX wieku wraz z sadzonkami jodły kaukaskiej. Szybko się rozprzestrzeniła i coraz poważniej zagraża naszym jodłom. W 1959 r. występowała w Zakopanem, a w latach 70. praktycznie już w całym zasięgu jodły w Polsce. Obecnie jest obecna w całym kraju, rozprzestrzenia się przez wiatr i z sadzonkami jodły.
Jak podaje Zespół Ochrony Lasów w Polsce, na terenie RDLP w Krakowie oraz RDLP w Krośnie od kilku lat prowadzony jest wyspecjalizowany monitoring występowania tych szkodników lasu. W wyniku inwentaryzacji stwierdzono obecność obiałki pędowej na powierzchni 1800 ha upraw i młodników jodłowych. Obiałka korowa została zaobserwowana na powierzchni 4400 ha w drzewostanach jodłowych w wieku przekraczającym 30 lat. Uszkodzenia spowodowane żerowaniem obiałki pędowej w uprawach i młodnikach odnotowano na powierzchni 420 ha. Widoczne osłabienie starszych drzewostanów spowodowane intensywnym, nękającym występowaniem obiałki korowej zaobserwowano na powierzchni 360 ha jedlin.