Gruzińska kuchnia ma wiele zalet, jest lekka, pełna warzyw, ziół, niesamowicie aromatycznych przypraw, także mięsa, ale ono nie jest jedzone codziennie, poza tym niespotykane u nas grzyby, takie jak muchomor cesarski (jak najbardziej jadalny). Wraz z grupą dziennikarzy i blogerów kulinarnych zwiedzałam Gruzję na zaproszenie GNTA - Gruzińskiej Narodowej Agencji Turystyki. Pewnego pięknego dnia trafiliśmy do Agro House Korena, gdzie wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych. Agroturystykę prowadzi Maja Kezewadze, a moim przewodnikiem i tłumaczem był Dawid Pakhuridze, rodowity Gruzin, winiarz i przewodnik turystyczny.
- A
- A
- A
Gruzja na widelcu w Przystanku Kulinarnym
Wakacyjne wspomnienia to najlepsza rzecz pod słońcem. W Przystanku Kulinarnym pełna smaku wizyta w Gruzji. To prawdziwie kulinarny raj, w którym chce się zostać na zawsze – bo jest pysznie i pięknie. Proszę sobie wyobrazić. Atmosfera 200 letniego domu, wielki drewniany taras, solidny stół pięknie nakryty, potem duża izba z pięknie rzeźbionym piecem, w którym żywo buzuje ogień. Na środku stoi solidny stół . W kolejnym pomieszczeniu znajduje się kuchnia, w której uwija się kilka kobiet w różnym wieku. Przygotowują ucztę. Zapach jest obezwładniający, tak pachnieć mogą tylko potrawy przygotowywane z bardzo dobrych składników. To miejsce daleko od miasta. W Gruzji ma to swoją wagę i sens. Sklepów z żywnością gotową, poza dużymi miastami, raczej nie jest wiele.Z agroturystyki pojechaliśmy dalej, by skosztować przydrożnego jedzenia. W jednym z barów jedliśmy matsoni, jogurt wytwarzany z mleka bawolic. Dawid pokazał nam także wieś, w której sprzedawane są górskie sery z Tuszetii. Zrobiliśmy sobie tam piknik ze świeżym chlebem, serem od górali i słodkimi pomidorami

Z Gruzji przenieśliśmy się do innego smakowitego kraju, do Hiszpanii, a to za sprawą książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia". Książkę, która jest zarówno przewodnika kulinarnym jak i opowieścią o kulturze tego kraju i jego zabytkach polecała Paulina Bandura

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:05
Nienawidzę cię, ale nie odchodź! Jak żyć z borderline?
-
20:47
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1565 04.05.2025
-
19:06
Wałęsa na Światowym Kongresie Mediów Informacyjnych: musimy zrozumieć czasy, w których przyszło nam żyć
-
17:23
Z wizytą w bacówce
-
17:15
Zmarł raper Michał "Joka" Marten, związany z zespołem Kaliber 44
-
17:01
Termalika cały czas walczy o ekstraklasę
-
16:58
Przegrana Cracovii na własnym boisku
-
15:59
"Elektrykiem" do Morskiego Oka taniej niż za 100 zł? Jest jeden sposób
-
15:46
Tysiąc motocyklistów rozpoczęło sezon. "Nie wszyscy gnają na złamanie karku"
-
15:40
Kryptonim "Gigant". Jak powstawał nowohucki kombinat
-
15:24
Ruch Muzyczny na fali: Michał Mendyk rozmowia z Rafałem Mazurem i Łukaszem Lamżą
-
15:19
„Jeszcze w kadziach wre i kipi”. 75 lat temu rozpoczęła się budowa kombinatu w Nowej Hucie
-
14:03
Znamy zwycięzców konkursów festiwalu Mastercard OFF Camera