Poczwarówka jajowata (Vertigo moulinsiana) ginie w całej Europie. Żyje na bagnach, potrzebuje ciepła i wilgoci. To rzadki i chroniony gatunek ślimaka lądowego, o którym wciąż niewiele wiadomo. Za jego pożywienie uważa się mikroskopijne grzyby, glony i bakterie porastające roślinność, na jakiej występuje. Poznanie diety tego chronionego gatunku i warunków siedliskowych, jest kluczowe dla zarządzania jego ochroną - powiedziała dr Anna Lipińska z Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Krakowie.
Jak uratować 2 mm ślimaka, który ginie w całej Europie? Najpierw trzeba go znaleźć,zbadać czym się żywi i gdzie lubi mieszkać.Rozmnożyć w laboratorium i..wypuścić. @RadioKrakow #nauka #ekologia #wildlife #wildnaturehttps://t.co/ydFUQJfXP9 pic.twitter.com/uNma5fNjpd
— ewa szkurlat (@EwaSzkurlat) June 4, 2025
Gatunek ten jest słabo poznany, a liczba stanowisk od początku XX wieku w całej Europie drastycznie spada. Niewielkie rozmiary (mniej niż 3 mm wysokości muszli) utrudniają zarówno wykrycie w środowisku naturalnym, jak i obserwację tych ślimaków. Gatunki z tej grupy charakteryzują się silnym związkiem z terenami naturalnymi, wysoką wrażliwością na wszelkie zmiany zachodzące w środowisku występowania i niewielkimi zdolnościami kolonizatorskimi. Dzięki długoletnim badaniom i projektowi Life4Delta udało się doprowadzić do odnowienia tego gatunku w dolinie Nidy. Z okolic Umianowic pobrano osobniki do hodowli w specjalnych klimatyzowanych szafach, gdzie udało je się rozmnożyć. Nie jest to łatwe, bo ślimaki te są wrażliwe na temperaturę i wilgotność powietrza.