Śniadanie jako element kultury i zdrowia
Rozmówczynie Sylwii Paszkowskiej podkreśliły, że śniadanie odgrywa coraz większą rolę nie tylko w kontekście zdrowotnym, ale również kulturowym i społecznym – integrując ludzi, tworząc wspólnotę i celebrowanie poranków.
Jako krakusi kochamy powolne poranki, dlatego długie śniadania na mieście, zwłaszcza przy takiej wiosennej pogodzie, to jest wymarzony scenariusz na początek dnia – mówi Katarzyna Płachecka.
Spożywanie śniadania może znacząco zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości czy cukrzycy typu 2. Jedzenie śniadania poprawia koncentrację i sprawność umysłu aż do obiadu. Jak zatem powinien wyglądać idealny poranny posiłek?
Dobrze skomponowane śniadanie na pewno powinno mieć odpowiednią podaż białka, a często zapominamy o tym makroskładniku. Powinno też mieć zdrowe tłuszcze, czyli awokado, oliwę z oliwek, orzechy, nasiona. Warto też uwzględnić w porannym posiłku węglowodany złożone, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie z mąki typu graham, razowej. Nie może również zabraknąć warzyw, o czym Polacy niestety często zapominają – wymienia Klaudia Łudzik.
Śniadanie to pierwszy posiłek dnia, ale jego pora może się różnić – wszystko zależy od trybu życia. Puryści uznają, że powinno się je zjeść do dwóch godzin po przebudzeniu. Jednak w dobie diet opartych na oknach żywieniowych i poszczeniu, wiele osób zaczyna dzień jedzeniem dopiero o 10:00 czy nawet 12:00. Taki model żywieniowy może być korzystny dla osób redukujących masę ciała, ale nie jest polecany dla każdego.
W przypadku osób z zaburzeniami hormonalnymi, chorą tarczycą, a nasza tarczyca bardzo nie lubi głodu, poszczenie i okna żywieniowe to nie jest najlepszy pomysł. Również kobiety w ciąży czy sportowcy potrzebują stałego źródła energii w ciągu dnia – wyjaśnia Klaudia Łudzik.