Gościem w Przystanku Kulinarnym był pomysłodawca ustanowienia Dnia Twarogu Gieno Mientkiewicz, dziennikarz kulinarny, kucharz, niestrudzony odkrywca smaków polskich serów oraz twórca nazwy polskie sery zagrodowe
- A
- A
- A
Dzień Twarogu w Radiu Kraków
2 czerwca to dzień twarogu, obchodzony od trzech lat ma promować tak niezwykły produkt jakim jest twaróg. Specyficzny i bardzo polski wyrób najlepiej smakuje zrobiony przez małych serowarów, chociaż są też niewielkie mleczarnie, które potrafią zrobić znakomity twaróg. Dlaczego akurat 2 czerwca to dzień, w którym cieszymy się z tego że częścią polskiej kuchni jest tak znakomity produkt, dający nieograniczone możliwości zastosowania? Bo tradycyjnie 2 czerwca dobrzy gospodarze wypuszczają krowy na łąki, a te mogą już jeść świeże i pachnące zioła i trawy. To bezpośrednio przekłada się na smak twarogu. Twaróg można jeść jako typowo śniadaniowe danie (raczej niespotykane w innych krajach), ale obiad z leniwymi w roli głównej również jest zacną propozycją. Desery? Najrozmaitsze serniki zadowolą każdego.
Odmienne stany twarogowe, to coś co nasz gość uwielbia. Świeży twaróg to jedno, ale co można z nim zrobić dalej to dopiero kulinarna przygoda. Suszone, wędzone, leżakowane. Takie mogą być twarogi. Są też takie mecyje jak umrzyk, to kolejna wersja twarogu o niespotykanej nazwie, niesamowitym smaku a co najważniejsze taki specjał można zrobić samemu. Gieno podzielił się przepisem.

Paulina Bandura zaproponowała lekturę w sam raz na wakacje "Sekrety jedzenia" Andrzeja Fiedoruka

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycieski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego