Piekarze prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej chwytliwych nazw dla swoich produktów. Mamy chleby fit, dla diabetyków, królewskie, wiejskie, domowe. Czy jednak nazwy mają coś wspólnego z tym, co faktycznie w kupowanym przez nas chlebie się znajduje? Co jest przyczyną spadającego od lat spożycia chleba w Polsce? I czy tendencja upadku niewielkich piekarni będzie się utrzymywać? W programie Przed hejnałem w Radiu Kraków gościliśmy dziś krakowskich piekarzy: Kazimierza Czekaja i Antoniego Madeja, organizatora słynnego Święta Chleba, to z jego inicjatywy chleb prądnicki został wpisany na listę produktów regionalnych, a także panią Monikę Areczuk, dietetyk.
- A
- A
- A
Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce
Przed hejnałem: Jeszcze 14 lat temu na osobę przypadały 104 kg pieczywa, według prognoz w 2014 roku będzie to niespełna 50 kg.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:07
Titanic jako mit nowoczesności. Technologia, klasa i miłość
-
17:00
Miłość, klasa i katastrofa. Titanic bez hollywoodzkiego lukru
-
16:01
"Światy" - tradycyjne ludowe ozdoby choinkowe wykonane z opłatków
-
14:55
Białe święta w Tatrach
-
13:21
Sąsiedzi i odwiedzający są przekonani, że tę szopkę widać nawet z kosmosu!
-
13:13
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami i gołoledzią. Niebezpiecznie na drogach i w Tatrach
-
12:53
To może być najjaśniejszy dom w regionie. Liczba lampek przyprawia o zawrót głowy!
-
12:37
Najstarsza kolęda związana z ziemiami polskimi. Świąteczny skarb w Bibliotece Jagiellońskiej
-
12:00
To największa żywa szopka w regionie sądeckim
-
11:52
Żywa szopka w Biegonicach
-
11:10
Świąteczna atrakcja Tarnowa: żywa szopka u Bernardynów znów otwarta
-
11:00
Nie wiesz, którą książkę czytać w przerwie świątecznej? Podpowiadamy
-
10:57
Słońce nad Tatrami, ale na szlakach ślisko i niebezpiecznie