Piekarze prześcigają się w wymyślaniu coraz to bardziej chwytliwych nazw dla swoich produktów. Mamy chleby fit, dla diabetyków, królewskie, wiejskie, domowe. Czy jednak nazwy mają coś wspólnego z tym, co faktycznie w kupowanym przez nas chlebie się znajduje? Co jest przyczyną spadającego od lat spożycia chleba w Polsce? I czy tendencja upadku niewielkich piekarni będzie się utrzymywać? W programie Przed hejnałem w Radiu Kraków gościliśmy dziś krakowskich piekarzy: Kazimierza Czekaja i Antoniego Madeja, organizatora słynnego Święta Chleba, to z jego inicjatywy chleb prądnicki został wpisany na listę produktów regionalnych, a także panią Monikę Areczuk, dietetyk.
- A
- A
- A
Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce
Przed hejnałem: Jeszcze 14 lat temu na osobę przypadały 104 kg pieczywa, według prognoz w 2014 roku będzie to niespełna 50 kg.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:49
Kontrowersje wokół mieszkania Nawrockiego zdominowały kampanię wyborczą
-
20:11
Nie pozwól, by dezinformacja zmieniła Cię w trolla – nowa odsłona kampanii Ministerstwa Cyfryzacji i NASK
-
19:29
AGH Kraków najlepsza w AMP w kolarstwie górskim
-
19:17
"Od nowa" - spektakl o starości i spełnianiu marzeń - od piątku na scenie Teatru Słowackiego
-
19:03
Konklawe jako misterium i mechanizm. Jak Kościół wybiera nowego papieża?
-
18:44
Kaplica Sykstyńska gotowa na konklawe
-
18:30
Tymbark: gorąca atmosfera przed referendum. Padają zarzuty o naciski
-
17:50
Biały czy czarny dym? Symbolika i znaczenie głosowań papieskich
-
17:29
Ogłoszono nazwiska uczestników tegorocznego Konkursu Chopinowskiego! Czy są wśród nich Małopolanie?
-
17:15
MARR z ofertą dla menagerów i kadr zarządzających firmami. Ruszył nabór do programu "Akademia HR"
-
10:40
Kraków Karoliny Grodziskiej - odc. 8. - Jedyny taki ślub