Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Burak to nie tylko barszczyk

Można go jeść na surowo lub po obróbce termicznej, ma wiele wartości odżywczych, ale nadal jest niedoceniany. Dr Gabriela Zięć technolog żywienia z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opowiadała o korzyściach płynących ze spożywania buraka ćwikłowego. - Burak ćwikłowy jest to surowiec, który jest dostępny przez cały rok. Jest tani, łatwy w uprawie i bogaty w szereg związków, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze organizmy. W 100 g burak dostarcza średnio 43 kcal i surowy ma niski indeks glikemiczny, czyli zdecydowanie można go spożywać w przypadku problemów z poziomem glukozy we krwi insulinoopornością i tego typu schorzeniami.

Zdjęcie ilustracyjne/Fot. pixabay

Burak ma mnóstwo fantastycznych wartości odżywczych i jest też niskokaloryczny, prawda?

Burak ćwikłowy, bo też trzeba wspomnieć, że mamy jeszcze buraka cukrowego, pastewnego i tego chyba mniej popularnego w naszym kraju, czyli boćwina, która uprawiana jest zdecydowanie ze względu na liście, które się wykorzystuje w przemyśle spożywczym. Wracając do tego buraka ćwikłowego, faktycznie jest to surowiec, który jest dostępny przez cały rok. Jest tani, łatwy w uprawie i bogaty w szereg związków, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze organizmy. Trzeba by zacząć od tego właśnie, że jest niskokaloryczny. W 100 g burak dostarcza średnio 43 kcal i surowy ma niski indeks glikemiczny, czyli zdecydowanie można go spożywać w przypadku problemów z poziomem glukozy we krwi insulinoopornością i tego typu schorzeniami.

Rzadko go jemy na surowo. Przyznaję się, że zawsze w obróbce termicznej. W ogóle nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić sałatkę z surowego buraka.

Wydaje się, że tutaj konsumenci zdecydowanie gdzieś zmieniają swoje upodobania i ten burak troszeczkę jest odczarowany. Jest mnóstwo aktualnie przepisów na różne możliwości wykorzystania tego surowca, takich ciekawszych i też myślę zachęcających dla dzieci, dla młodzieży.

Dlaczego warto po te przepisy sięgnąć, bo burak ma znaczenie choćby w profilaktyce niedokrwistości, ale uwaga nie należy ograniczać się tylko do buraków.

Faktycznie burak charakteryzuje się właściwościami krwiotwórczymi, ponieważ zawiera dość duże ilości, jak na surowce roślinne, żelaza poniżej 2 g na 100 g buraków. Zawiera w kwasach organicznych bardzo ważny, jeśli chodzi o krwiotwórcze właściwości, kwas foliowy, zawiera witaminę C. Trzeba pamiętać, że w profilaktyce zalecane są buraki, natomiast nie w leczeniu. Tutaj już trzeba udać się do lekarza i pamiętać, że są leki. Też trzeba pamiętać, że jak w większości, jak nie we wszystkich surowcach powodzenia roślinnego żelazo, które jest w buraku, jest w formie niehemowej, to znaczy, że jest zdecydowanie mniej przyswajalne niż żelazo, które dostarczamy wraz z pokarmem mięsnym. To też nie znaczy, że ono nie jest nam potrzebne, bo jakby bilans i ten tak zwany złoty środek powinien być tutaj zachowany zarówno w formie niehemowej jak i hemowej żelaza w trakcie spożywania różnych posiłków.

(cała rozmowa do posłuchania)

Autor:
Sylwia Paszkowska

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 15:24

    Krakowska kandydatka partii Razem na liście do Parlamentu Europejskiego

  • 14:01

    Hero Boxing Fighters, czyli amatorskie święto boksu w szczytnym celu

  • 13:47

    Około 6 tys. uczestników Marszu Żywych upamiętni ofiary Zagłady

  • 17:00

    Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1514 z 14.04.2024

  • 13:05

    50 lat muzycznej awangardy

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię