Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Zupa dla Ukrainy w Przystanku Kulinarnym

Od 24 lutego, czyli od początku rosyjskiej agresji na Ukrainę, mieszkańcy Krakowa pomagają uchodźcom wojennym. Ludzi uciekających przed wojną jest coraz więcej, potrzeb jest ogromnie dużo, no i wszyscy muszą jeść. Jedną z inicjatyw podjętych przez krakowskie społeczniczki i społeczników jest akcja Zupa dla Ukrainy w Krakowie. Odwiedziłam ich w Składzie Solnym przy ul. Na Zjeździe 8 – by porozmawiać z ludźmi niosącymi pomoc innym.

O idei pomagania poprzez jedzenie, rozmawiałam z jedną z organizatorek akcji Kasią Pilitowską

Kasia Pilitowska w Składzie Solnym, gdzie mieści się sztab Zupy dla Ukrainy w Krakowie

Kasia Pilitowska w Składzie Solnym, gdzie mieści się sztab Zupy dla Ukrainy w Krakowie

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE NA TEMAT AKCJI NA PROFILU FB

W akcji Zupa dla Ukrainy bierze coraz więcej krakowian, którzy gotują i pasteryzują zupy we własnych kuchniach. Gotują także restauratorzy. Wszystko jest znakomicie zorganizowane. Każdego dnia dwie wyznaczone wcześniej restauracje gotują zupy i dostarczają je do Składu Solnego.W Przystanku odwiedziłam restaurację Nakryto, która od razu odpowiedziała na apel o gotowanie dla uchodźców wojennych. Przy naklejaniu etykiet na słoiki z zupami rozmawiałam z restauratorką Kasią Pisarik i szefem kuchni Patrykiem Ulichnowskim

Kasia Pisarik i Patryk Ulichnowski, restauracja Nakryto

Kasia Pisarik i Patryk Ulichnowski, restauracja Nakryto

W części literackiej Przystanku Kulinarnego Paulina Bandura poleciła książkę znanej autorki, pochodzenia ukraińskiego Olii Hercules zatytułowaną "Sielskie smaki"

Paulina Bandura

Paulina Bandura

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię