Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o tym jak nie zajadać koronawirusa

"Nie jesteś głodny, po prostu jesteś znudzony" Zdjęcie lodówki z karteczką tej treści - obiegło ostatnio internet. Zajadanie koronawirusa stało sie faktem. W dodatku wszysy na potęgę zaczęlismy gotowac, piec i smazyć... I jak tu żyć – by nie utyć i by zdrowym być -o tym w Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy z dietetyk kliniczną. Sprawdziliśmy jak po ponad miesiącu kwarantanny ma się gastronomia. I po krótkiej przerwie ponownie odwiedziliśmy - wirtualnie - księgarnię.

Jak ograniczyć apetyt kiedy siedzimy w domach, jak powstrzymać niekontrolowane podjadanie, jak jeść, żeby przy zmniejszonej aktywności fizycznej nie przytyć - rady do zastosowania od zaraz przedstawiła Urszula Bulanda, dietetyk kliniczna.

Smaczne, nietuczące, ale przede wszystkim wzmacniające odporność. Takie jedzenie w dobie koronawirusa jest niezbędne. Urszula Bulanda przedstawiła na naszej antenie dziesięć przykazań odporności - są warzywa, owoce, ale jest też...rosół.

Ponad miesiąc od wprowadzenia społecznej kwarantanny sprawdziliśmy jaka jest kondycja gastronomii - na ile w tej nowej rzeczywistości poradziła sobie i przestawiła na zupełnie inny tryb działania. Rozmawialiśmy o tym z Karoliną Milczanowską, dziennikarką portalu Have a Bite.

I na sam koniec znów, po krótkiej przerwie, zawitaliśmy - wirtualnie - do krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię