Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny o gastronomii w pandemii, odpowiedzialnym jedzeniu i smacznych książkach

Sobotni Przystanek Kulinarny w pierwszym dniu otwarcia kawiarnianych ogródków razem z wszystkimi cieszyliśmy się z tego, że wreszcie można pójść na kawę ze znajomymi, usiąść przy stoliku, porozmawiać, poobserwować, pobyć razem. Rozmawialiśmy o tym jak gastronomia wygląda po lockdownie i jaka czeka ją przyszłość. Karolina Milczanowska i Kati Płachecka, dzienniarki pracujące z krakowską gastronomią i wspierające ją każdego dnia mówiły o najważniejszych wnioskach z pandemii dla restauratorów i o tym jak zmieniają się restauracyjne trendy.

Było też o jedzeniu, które może uratować świat. Rozmawialiśmy z Jackiem Tokarskim z wydawnictwa Wysoki Zamek, którego nakładem właśnie ukazała się książka Carolyn Steel "Sitopia". Książka "społecznie odpowiedzialna", która wprost mówi, że jeśli nadal będziemy tak konsumować i postrzegać jedzenie jak obecnie, to ludzkość stanie na krawędzi. Książka, która podpowiada co powinniśmy zrobić, żeby zapobiec katastrofie.

Była też druga książka. Tym razem dla najmłodszych, polecana jak zwykle przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię