Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny z fine dinigiem, gęsiną i winem świętomarcińskim

Święto Niepodległości od dobrych kilku lat jest także świętem tradycji kulinarnej. Właśnie w tym dniu, dniu świętego Marcina w Polsce rozpoczyna się akcja "Gęsina na świętego Marcina". Do menu restauracji trafiają wtedy dania z gęsi, na stołach pojawia się także wino świętomarcińskie, czyli wino młode. Początek listopada to dla winiarzy czas, kiedy kończą zbiory i mogą cieszyć się pierwszym zrobionym przez siebie winem, właśnie winem młodym.

W tym roku listopad to także miesiąc, w którym wrócił Fine Dining Week, festiwal, podczas którego najwybitniejsze restauracje i najzdolniejsi szefowie kuchni przygotowują popisowe menu. O nowej odsłonie znanego festiwalu rozmawialiśmy z przewodnikiem kulinarnym Szymonem Gatlikiem.

Posłuchaj rozmowy z przewodnikiem kulinanrym Szymonem Gatlikiem

Zwyczaje związane z gęsiną i polskim winem świętomarcińskim coraz skuteczniej wypierają tradycję francuskiego  Beaujolais nouveau, które dość mocno w naszym kraju się zakorzeniło. O gęsinie i winie świętomarcińskim rozmawialiśmy z krakowskim dziennikarzem winiarskim Kubą Janickim.

Posłuchaj rozmowy z dziennikarzem winiarskim Kubą Janickim.

Na finał Przystanku była lektura mało kulinarna, ale przepiękna i wręcz porywająca. Paulina Bandura opowiadała o książce pod tytułem "Twardy jak skała, silna jak halny. Portrety polskich górali" Bartlomieja Jureckiego.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię