O komponowaniu potraw na talerzach, zasadach art platingu, czyli sztuce aranżacji i dekoracji talerza - prezentowanie dania, by było atrakcyjne i robiło wrażenie na gościach – rozmawialiśmy z szefem kuchni Marcinem Filipkiewiczem.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym, że nie tylko to co na talerzu ma znaczenie
To odwieczne pytanie – co ugotować? Nęka nas przed rodzinnymi zjazdami i spotkaniami z przyjaciółmi, których zapraszamy do siebie. Pytanie kluczowe, ale … powinniśmy sobie też zadać pytania pomocnicze – jak podać? Na jakich talerzach. Jaka muzyka powinna towarzyszyć posiłkowi. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym, co posiłkowi towarzyszy i co ma wpływ na to jak on nam smakuje. Bo jemy wszystkimi zmysłami i właściwie wszystko ma znaczenie dla smaku – i kolor – i to nie tylko tego co na talerzu, ale również samej zastawy, i dźwięki jakie nam towarzyszą przy jedzeniu. O „przyprawianiu dźwiękiem” nasz reporter Bartłomiej Bujas rozmawiał z Charlsem Spencem, profesorem Uniwersytetu Oxfordzkiego, który przeprowadził wiele eksperymentów potwierdzających, że otoczenie w którym jemy, kolor i kształt zastawy – a także dźwięki także muzyki - mają wpływ na to jak nam potrawy smakują.W Przystanku Kulinarnym przed Świętem Niepodległości, tradycyjną gęsiną i winem świętomarcińskim rozmawialiśmy też o kondycji polskiego winiarstwa z członkiniami Stowarzyszenia Kobiety i Wino: Renatą Targosz, prezes Stowarzyszenia, Katarzyną Solańską, somelierką, Ewą Kosek, restauratorką i Moniką Bielką-Vescovi, prezes honorową Stowarzyszenia.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas na dobrą lekturę, którą proponowala Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Najnowsze
-
19:10
Nie warto zwlekać
-
18:38
Czy egzamin ósmoklasisty jest potrzebny?
-
17:21
Ostra amunicja w bagażu pasażerów na lotnisku Kraków Airport
-
17:16
Znamy nominowanych do Nagrody im. Wisławy Szymborskiej
-
16:45
TEATR | "Proszę Państwa, Wyspiański umiera" Agaty Dudy - Gracz
-
16:18
Cztery superkomputery z AGH na światowej liście TOP500. To pierwszy taki przypadek w historii polskiej informatyki
-
16:15
Nocne zwiedzanie Zamku Lipowiec. W programie także pokazy walk, rzemiosła i średniowiecznej mody
-
16:03
Wychowało go harcerstwo, a technikę lekkoatletyki wykorzystał w prowadzeniu samochodu
-
15:07
Kolejna odsłona walki o "sądeczankę". W planach spektakularne formy protestu
-
09:40
Wokół japońskiego s-f, czyli Shin’ichi Hoshi w Tomach i Tomikach
-
16:54
FILM | "Dobrzy nieznajomi" Andrew Haigh
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm