Prezes zarządu Bocuse d’Or – Jacek Krawczyk opowiadał w Przystanku Kulinarnym na czym polega prestiż tych zawodów, dlaczego są tak ważne, i co oznacza zwycięstwo.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny kibicuje w Bocuse d'Or
Prestiżowy, bardzo trudny, dla profesjonalistów. 4 listopada w Krakowie odbędzie się polski finał międzynarodowego konkursu Bocuse d’Or. To prawdziwe igrzyska kulinarne, zwane też kulinarną Liga Mistrzów czy Formułą Jeden. Skąd wzięła się ta sportowa nomenklatura? A stąd, że zmagania szefów kuchni zorganizowano na sposób zawodów sportowych. Jest czas, w którym muszą wykonać swoje zadania, są kibice, którzy głośno dopingują swoich ulubieńców.W sekcji literackiej Przystanku Kulinarnego, Paulina Bandura polecała książkę naukową! O słowach związanych z kuchnią “Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe” pod redakcją Renaty Przybylskiej i Donaty Ochmann. Jak czytamy we wstępie „Inspiracją do powstania niniejszego tomu były badania nad regionalizmami w języku polskim prowadzone w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. […] Podjęta przez nas językoznawcza refleksja posłuży rozpoznaniu historycznych i regionalnych warstw kultury jedzenia, a rozszerzenie i pogłębienie badań w przyszłości pozwolą uzyskać pełniejszy obraz człowieka, który tę kulturę tworzy i zachowuje jej świadectwa w języku. Mamy nadzieję, że tak ujęta tematyka kulinariów w języku polskim zainteresuje Czytelników i rozbudzi ich poznawcze apetyty”.
Pliki
Najnowsze
-
19:10
Nie warto zwlekać
-
19:06
Podróż do Grodzkiego Urzędu Pracy z przeszkodami. Na drodze... barierka
-
18:38
Czy egzamin ósmoklasisty jest potrzebny?
-
17:21
Ostra amunicja w bagażu pasażerów na lotnisku Kraków Airport
-
17:16
Znamy nominowanych do Nagrody im. Wisławy Szymborskiej
-
16:45
TEATR | "Proszę Państwa, Wyspiański umiera" Agaty Dudy - Gracz
-
16:18
Cztery superkomputery z AGH na światowej liście TOP500. To pierwszy taki przypadek w historii polskiej informatyki
-
16:15
Nocne zwiedzanie Zamku Lipowiec. W programie także pokazy walk, rzemiosła i średniowiecznej mody
-
16:03
Wychowało go harcerstwo, a technikę lekkoatletyki wykorzystał w prowadzeniu samochodu
-
09:40
Wokół japońskiego s-f, czyli Shin’ichi Hoshi w Tomach i Tomikach
-
16:54
FILM | "Dobrzy nieznajomi" Andrew Haigh
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm