Dr inż. Marcin Malec i dr inż. Marcin Morawski z Wydziału Mechanicznego PK skonstruowali urządzenie do osuszania i kremowania miodu oraz wielofunkcyjne urządzenie do obróbki produktów pszczelich. Proces osuszania miodu, a więc czynność niezbędna do tego, by został on dopuszczony do sprzedaży, może trwać nawet dwa dni. Produkt wprowadzony na rynek przez AquaBeeTech skraca ten czas o 50 proc. O połowę zmniejsza też zużycie energii, co z kolei przynosi realne oszczędności dla właścicieli pasiek. Wynalazek przydatny jest także przy kremowaniu miodu. Urządzenie potrzebuje do skremowania 50 litrów produktu zaledwie 3 godzin, a nie – jak do tej pory – 12 lub 24.
 
Założyciele AquaBeeTech zaznaczają, że ich produkt skierowany jest głównie do właścicieli małych pasiek, których liczebność w Polsce szacują na około 20 tys. Urządzenie do mechanicznego osuszania miodu jest tańsze, łatwiejsze w obsłudze i poręczniejsze od obecnie dostępnych na rynku maszyn. Audycję przygotowała Ewa Szkurłat