Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Chleb bobowski ma szansę trafić na listę produktów tradycyjnych

  • Nowy Sącz
  • date_range Czwartek, 2018.08.23 13:56 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 08:37 )
Stara się o to jedna z piekarni w Bobowej, która odtwarza dawny przepis lokalnego specjału.

Fot. Damian Radziak

Posłuchaj materiału Bartosza Niemca
Wypiek Chleba Bobowskiego

Był wypiekany w piecu opalanym drewnem sosnowym, z wielkim szacunkiem i tylko z ziarna ze swojego gospodarstwa. Przygotowując zaczyn, a później ciasto gospodynie w Bobowej śpiewały głównie pieśni religijne, towarzyszący wypiekowi chleba rytuał był bardzo ważny. W wielu domach ten zwyczaj już jednak zanikł, ale jedna z regionalnych piekarni stara się o wpisanie chleba bobowskiego na listę produktów tradycyjnych.

Piekarze starają się także jak najwierniej odtworzyć dawny przepis lokalnego pieczywa. Jak podkreśla Maria Abram z piekarni Gala, chleb później ważony jest ręcznie i bez polepszaczy smaku oraz spulchniaczy trafia do pieca. To jest chleb z naszego dzieciństwa - mówi. 

 

 

Bartosz Niemiec/łk

Wyślij opinię na temat artykułu

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres opinie@radiokrakow.pl

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię