Greenpeace Polska rozpoczyna akcję #NieMarnujemy, w której namawia polityków, aby przyjęli prawo, które ma ograniczyć wyrzucanie żywności. Jednym z pomysłów jest zobowiązanie dużych sieci handlowych do przekazywania żywności organizacjom zajmującym się jej dystrybucją do najbardziej potrzebujących. Premier Beata Szydło już rok temu zapowiedziała przygotowanie odpowiedniej ustawy. Przepisy wciąż nie weszły w życie.
Z wyliczeń aktywistów wynika, ze każdego roku w Polsce marnuje się co najmniej 9 mln ton żywności.
Świąteczne przysmaki nie muszą się jednak zmarnować - można je zanieść do kuchni dla ubogich. Bezdomni cieszą się z takich potraw - mówi Siostra Leokadia z kuchni brata Alberta w Krakowie. Warto więc we wtorek pamiętać o spakowaniu tego czego nie zjedliśmy i zawiezieniu do jadłodajni dla bezdomnych.
Teresa Gut/Katarzyna Maciejczyk/bp