Czym są makroskładniki w diecie i jak obliczyć ich zapotrzebowanie?
Makroskładniki to przede wszystkim te składniki odżywcze, które powinny być podstawowym elementem diety, dzięki któremu organizm może prawidłowo pracować. Do makroskładników zaliczamy węglowodany, białka i tłuszcze, które są źródłem energii i odpowiadają za metabolizm.
Możesz sam obliczyć ile makroskładników, powinno się znaleźć w Twojej prawidłowo zbilansowanej diecie. Na początek należy określić dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, biorąc pod uwagę takie elementy, jak: wiek, płeć czy aktywność fizyczną. Optymalnym byłoby przyjmowanie makroskładników w proporcjach: 10-35% białka, 20–35% tłuszczy i 45–65% węglowodanów.
Chcesz mieć pewność, że Twoja codzienna dieta będzie zaspokajała zapotrzebowanie na makroskładniki, ale nie chcesz tracić czasu na ich obliczanie? Zobacz, jak działa dieta pudełkowa w Krakowie od Fit Apetit, gdzie dietetyk pomoże obliczyć makroskładniki w diecie w zależności od tego, czy zależy Ci na redukcji masy ciała, czy na zbudowaniu masy mięśniowej. Zaletą takiej diety jest fakt, że sam nic nie musisz robić, bo odpowiednio zbilansowane porcje, każdego ranka, będą dostarczone pod drzwi.
Makroskładniki – jakie funkcje pełnią w organizmie?
Makroskładniki odpowiadają za prawidłowe działanie wielu różnych elementów w Twoim organizmie, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w odpowiednich ilościach. Na stronie https://www.fitapetit.com.pl/ możesz zapoznać się z różnymi dietami i wybrać tę, która będzie dopasowana do potrzeb Twojego organizmu. Warto też wiedzieć, jakie funkcje spełniają te podstawowe składniki odżywcze i dlaczego, tak ważne jest ich dostarczanie do organizmu.
Jaką funkcję pełnią białka?
Jeśli chodzi o to, za co w organizmie odpowiedzialne są białka, to przede wszystkim:
-
wsparcie układu odpornościowego,
-
regeneracja i budowa tkanek,
-
transport składników odżywczych,
-
produkcja hormonów.
Źródła białka roślinnego, to m.in. produkty sojowe, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe. Jednak białko roślinne zawiera mniejszą ilość aminokwasów, przez co jest białkiem niepełnowartościowym. Dlatego warto też zadbać o odpowiednią ilość białka zwierzęcego w diecie, sięgając po: mięsa, produkty mleczne, ryby i jaja.
Tłuszcze – dlaczego muszą się znaleźć w zbilansowanej diecie?
Również tłuszcze muszą się znaleźć w odpowiednio zbilansowanej diecie, ponieważ odpowiadają np. za:
-
ochronę narządów wewnętrznych,
-
prawidłową pracę mózgu,
-
przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a kwasy tłuszczowe są ich nośnikiem.
Co więcej, jest to silnie skoncentrowane źródło energii dla organizmu, ponieważ tłuszcze magazynowane są w tkance tłuszczowej i wykorzystywane w momencie, gdy dochodzi do niedoboru kalorii.
Istotne jest jednak to, skąd pochodzi tłuszcz w diecie. Warto sięgać po kwasy tłuszczowe nienasycone, znajdujące się w awokado, orzechach, oliwie z oliwek, rybach i olejach roślinnych. Z kolei unikać tłuszczów trans z fast–foodów, tłuszczy utwardzonych w margarynach, czy tych z tłustych mięs.
Zapotrzebowanie na makroskładniki – węglowodany proste i węglowodany złożone
Ostatnim z głównych makroskładników są węglowodany, które odpowiadają za takie obszary prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak:
-
właściwa praca mózgu,
-
główne źródło energii,
-
regulacja poziomu glukozy we krwi.
Węglowodany proste, które szybko rozkładają się w organizmie, znajdziesz w takich produktach jak miód, słodycze, czy owoce. Z kolei dostarczające energię stopniowo i rozkładające się wolniej węglowodany złożone, dostarczysz w posiłkach składających się z kasz, ryżu, warzyw czy pełnoziarnistego pieczywa.
Kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na białko i inne makroskładniki?
Warto wiedzieć, jak obliczyć zapotrzebowanie na makroskładniki, ponieważ czasami potrzeba ich więcej. Zwiększone zapotrzebowanie na białko potrzebne będzie, w przypadku ciąży, okresu wzrostu, treningu siłowego, jak i rekonwalescencji.
Węglowodany to niezbędne makroskładniki w codziennej diecie, jeśli uprawiasz sporty wytrzymałościowe, jesteś na etapie zwiększonego wysiłku umysłowego, czy podczas stresu. Za to tłuszcze powinny zaspokajać dzienne zapotrzebowanie energetyczne, zwłaszcza wówczas, gdy temperatura otoczenia jest bardzo niska, stosujesz dietę niskowęglowodanową, albo masz problemy ze wchłanianiem witamin, które rozpuszczane są w tłuszczach.
Mikroskładniki – czym są i za co odpowiadają?
Do prawidłowego rozwoju, w diecie, potrzebne są nie tylko poszczególne makroskładniki, czyli białka, tłuszcze i węglowodany, ale również muszą się w niej znaleźć mikroskładniki. To przede wszystkim minerały i witaminy. Ich główną funkcją jest regulowanie i wspieranie pracy organizmu. Składniki mineralne w diecie człowieka odpowiadają za budowę kośćca czy zębów, jak również za kondycję włosów, paznokci i skóry.
Zarówno mikroskładniki, jak i makroskładniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak ich proporcje w diecie trzeba dopasować do ilości kalorii potrzebnych każdego dnia, co zależeć będzie od wieku, płci, jak i poziomu aktywności fizycznej.