W Krakowie działa około półtora tysiąca punktów gastronomicznych. W samym Rynku Głównym i na Kazimierzu jest ich około ośmiuset pięćdziesięciu. Branża gastronomiczna jest więc potężna i widać już ruch przed poniedziałkowym otwarciem.
- A
- A
- A
Krakowscy restauratorzy szykują się na ponowne otwarcie lokali
Krakowscy restauratorzy zacierają ręce i szykują się na ponowne otwarcie lokali, ale w nowym reżimie sanitarnym. W restauracjach, pubach czy barach - obsługa czyści i ustawa stoliki, na nowo organizowane są również ogródki. Branża gastronomiczna patrząc z optymizmem w przyszłość czeka na gości.- Teraz sprzątamy, wszystko czyścimy po prawie dwóch miesiącach zamknięcia – od mycia stolików po szorowanie podłogi. Druga rzecz, taka bardziej logistyczna, to poustawianie wszystkiego, dostosowanie do wszystkich wymogów: stoliki odsunięte od siebie o 2 metry, nie tylko w środku, ale na zewnątrz też, więc jest trochę tych wszystkich rzeczy do zrobienia, poobliczania, wyznaczenia stolików, które są wyjęte z użytku - mówiła Magdalena Ogorzały, menadżerka jednej z restauracji w Rynku Głównym.
Na nowo trzeba przeorganizować nie tylko ogródki, ale też wnętrza lokali.
- Jedna osoba na 4 metry kwadratowe, goście siedzący co 2 metry od siebie i oczywiście cała polityka sanitarna, czyli czyszczenie tam, gdzie goście mogą czegoś dotykać, ubikacje, dezynfekcja stolików – to wszystko mamy już zaplanowane - mówił pan Krzysztof, menadżer restauracji w centrum Krakowa.
Restauratorzy nie ukrywają, że tęsknią za starymi czasami. Zdają sobie jednak sprawę z tego, że goście z zagranicy nie wrócą od razu i w turystycznym Krakowie trzeba będzie przyzwyczaić się nie tylko do nowego reżimu sanitarnego, ale też do klientów z Polski.
- Bardzo żeśmy się stęsknili za naszymi klientami, natomiast obawiamy się w dalszym ciągu, że dopóki ruch turystyczny nie wróci chociaż w 40%, dalej może być ciężko. Każdy progres jest pozytywnie postrzegany przez nas. Musimy się nastawić na turystę naszego – mówił pan Maciej, menadżer jednej z najbardziej znanych krakowskich restauracji.
- To tak, jakbyśmy otwierali jeszcze raz bar czy restaurację i zastanawiamy się, jak to będzie - dodaje Kasia Pilitowska, właścicielka restauracji na krakowskim Kazimierzu.
Pewne jest przecież, że w nowym reżimie lokale będą przyjmowały teraz mniej gości.
- Mamy 6 miejsc na zewnątrz i 4 miejsca w środku. To jedna czwarta tego, co mamy na co dzień - mówi Bartłomiej Suder, który zarządza jednym z lokali gastronomicznych na Kazimierzu.
Początki pewnie nie będą łatwe – oceniają restauratorzy. Klienci muszą się najpierw przekonać, że wyjście do restauracji będzie dla nich bezpieczne.
- Osoba, która przyjdzie, siądzie przy stoliku i będzie chciała zjeść, wszystko jedno czy w ogórku, czy wewnątrz lokalu, może zdjąć maseczkę i może nie mieć rękawiczek. To, co my musimy zapewnić, to jest dostęp do środków dezynfekujących w momencie, kiedy wchodzą do sali konsumpcji. To, co mnie najbardziej zaskoczyło, to są sprawy wieszaków. Otóż jeśli chodzi o wieszaki, to właściciel restauracji czy baru, powinien zapewnić taki wieszak, w którym nie stykają się okrycia wierzchnie klientów - mówi Katarzyna Pilitowska.
Prezydent Krakowa czasowo obniżył opłatę za korzystanie z terenów gminnych pod ogródki gastronomiczne. - Właściciele ogródków kawiarnianych będą płacili o 20% mniej od 18 maja do 30 czerwca. Potem zobaczymy, jak sytuacja będzie wyglądała. Będziemy się też zgadzali na to, żeby poszerzać ogródki kawiarniane tam, gdzie to możliwe - mówi Dariusz Nowak z Urzędu Miasta Krakowa.
A branża gastronomiczna liczy, że ponowne otwarcie lokali spowoduje, że na Rynek Główny w Krakowie, po dwóch miesiącach pustki znów wstąpi życie.
Dominika Kossakowska/jgk
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze.
Zastrzegamy sobie prawo publikacji wybranych opinii.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
11:00
Kto i kiedy wysyła alerty RCB?
-
10:49
Wielka ściana na środku Rynku Głównego. Jej pokonanie najlepszym zajmuje kilka sekund
-
10:43
Rowerowa Krynica. Szkółka downhill i wypożyczalnia rowerów
-
10:16
Tarnów ma swój księżyc
-
09:51
Jaka jest rola Kancelarii Prezydenta?
-
08:56
Pracownicy szpitala Narutowicza dostaną jeszcze w piątek zaległe wynagrodzenia
-
08:53
Wimbledon: Kamil Majchrzak zagra w piątek o najlepszy wynik w karierze
-
08:15
Miłosz Motyka o sytuacji na granicy z Niemcami: "Aktywiści Bąkiewicza nie działają dla dobra Polski, tylko dla bezpieczeństwa swoich sondaży"
-
08:01
25 lat po zamknięciu fabryki ludzie wciąż chorują tu z powodu azbestu. Będzie specjalny program
-
07:45
Śmiertelnie potrąciła 4-latka na pasach, nie potrafiła wytłumaczyć, jak do tego doszło. 54-latka stanie przed sądem
-
07:29
Śmigłowiec TOPR wrócił do Zakopanego po naprawie. Dziś ma wznowić dyżury
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze