Bottiglieria1881 to trzecia polska restauracja - po warszawskich Atelier Amaro i Senses - która może poszczycić się tą prestiżową nagrodą.  Została założona 7 lat temu. Szefami kuchni są tam Przemysław Klima, Paweł Kras i Jakub Kojder. Serwują dania oparte na lokalnych produktach. - Ostatnie pół roku dało nam największego kopa, bo zmieniliśmy koncept i zaczęliśmy się bardziej bawić jedzeniem. I dobrze się czuliśmy w tym miejscu - mówi Radiu Kraków Przemysław Klima - To bardzo ważne wyróżnienie. Będziemy w gronie wybitnych restauracji z całego świata. Nazwa restauracji i nasze miasto będzie rozpoznawane na całym świecie, jako miejsce kulinarnych podróży - podkreśla.

"Szampan się otworzył, a teraz do pracy"

Najpierw telefon z głównej siedziby Michelin, a później wybuch radości wśród całej załogi. - Euforia i zaskoczenie. Niesamowite uczucie - komentuje krótko Przemysław Klima - Robiliśmy swoje. Pracowaliśmy na to ciężko i udało się. Jak mówi, razem ze współpracownikami otworzyli szampana, ale po wypiciu symbolicznej lampki, trzeba było wracać do pracy. Natychmiast rozdzwoniły się telefony z prośba o rezerwację stolika.

Krakowski "gastro-świat" świętuje

Gwiazdka dla krakowskiej restauracji to święto całego kulinarnego Krakowa. Jak prestiżowe jest to wyróżnienie, niech świadczy fakt, że samo jej przyznanie spowodowało przeciążenie strony internetowej restauracji. - Liczyliśmy na tę gwiazdkę od lat - przyznaje Kati Płachecka, dziennikarka kulinarna z portalu Have a Bite. Gwiazdka to nie tylko wyróżnienie, ale też szansa dla krakowskiej sfery kulinarnej. - To super czas na taką wiadomość. W dobie pandemii to może być oddech dla naszej gastronomii. W całej Polsce. Że warto ciężko pracować, a później dostawać takie nagrody - komemntuje szef Przemysław Klima.

Kati Płachecka, dziennikarka kulinarna z portalu Have a Bite - Gwiazdkowe restauracje przyciągają turystów kulinarnych z całego świata. Mam nadzieję, ze w kolejnych latach inspektorzy Michelin'a docenią kolejne krakowskie adresy - dodaje.

Bottiglieria1881 trzecia polska restauracja z gwiazdką Michelina.

Gwiazdki na fartuchach

Gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowa nagroda przyznawana za walory smakowe. Przewodnik jest publikowany raz w roku. Można otrzymać od 1 do 3 gwiazdek. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, a 3 – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. O umieszczeniu restauracji w Czerwonym Przewodniku decydują inspektorzy, którzy anonimowo odwiedzają wybrane miejsca i oceniają sługi kulinarne oraz hotelarskie. Najlepsze restauracje w Warszawie notowane są w przewodniku od 1997 roku.

 

(Teresa Gut/jp)

 

 

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy


Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku  oraz Twitterze.

Zastrzegamy sobie prawo publikacji wybranych opinii.