|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Smaczne fiołki

Kwiaty fiołka są jadalne, więc można wykorzystać ich słodycz do przygotowania smacznych potraw.

By Strobilomyces - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=677606

  • Kandyzowane płatki fiołków mogą stanowić oryginalną przekąskę lub posłużyć do udekorowania ciast i deserów.
  • Kwiaty nadają się do spożycia na surowo. Dodaje się je do sałatek owocowych oraz jako dodatek do potraw z warzyw.

Z kwiatów fiołka można otrzymać zdrowy i smaczny syrop, przygotowany wg przepisu:

60 g kwiatów zalewamy 90 g wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po upływie zalecanego czasu, odcedzamy zawartość, dodajemy ½ szklanki cukru i podgrzewamy. Po rozpuszczeniu się cukru, gotowy syrop przelewamy do butelek. Schłodzony syrop jest doskonałym dodatkiem do deserów i napojów. Dodany do herbaty, pomaga zwalczyć przeziębienie i uporczywy kaszel.

  • Kwiaty fiołków, pociągnięte białkiem jajka oraz obsypane cukrem, służą do dekorowania świątecznych wypieków.
  • Zamrożone kwiaty świetnie zastąpią kostki lodu, dodawanego zwykle do napojów i drinków.

 

 

Anna Łoś, Barbara Błaszczyk

0%
0%