|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Pieczenie sernika z s. benedyktynkami w Staniątkach

    Przeczytaj: Świąteczne przepisy sióstr benedyktynek ze Staniątek

     

    Przygotowania do świąt w wielu domach ruszyły pełną parą. W cyklu "Pod Lupą" postanowiliśmy zatem odwiedzić najbardziej gwarne miejsce... czyli kuchnię. Zazwyczaj to tam przed Wielkanocą dzieje się najwięcej. Nasi reporterzy odwiedzili z mikrofonem niezwykłą jednak kuchnię, bo tę w klasztorze s. benedyktynek w Staniątkach. Tak powstaje sernik. Zdjęcia Marka Lasyka.

     

    PRZEPIS NA SERNIK STANIĄTECKI

    1 kg sera
    7 jaj
    pół kostki masła
    szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy
    10 dag rodzynek oprószonych w mące


    1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami
    2. Dodajemy twaróg i dalej ucieramy
    3. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, budyń i dalej ucieramy
    4. Ubijamy białka
    5. Wszystko lekko mieszamy
    6. Dodajemy rodzynki i dalej lekko mieszamy
    7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 55 minut
    8. Po upieczeniu zostawiamy w piecu do czasu aż ostygnie

     

     

95%
5%