|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|

Pieczenie mazurka z s. benedyktynkami ze Staniątek

    Przygotowania do świąt w wielu domach ruszyły pełną parą. W cyklu "Pod Lupą" postanowiliśmy zatem odwiedzić najbardziej gwarne miejsce... czyli kuchnię. Zazwyczaj to tam przed Wielkanocą dzieje się najwięcej. Nasi reporterzy odwiedzili z mikrofonem niezwykłą jednak kuchnię, bo tę w klasztorze s. benedyktynek w Staniątkach. Tak powstaje mazurek. Zdjęcia Marka Lasyka.

    Przepis na mazura:

    Ciasto:
    - 10 białek
    - 1 szklanka cukru
    - połowa kostki margaryny
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka suchego maku
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wykonanie:
    Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać rozpuszczoną, ale nie gorącą margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Wymieszać. Przełożyć na blaczkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

    Masa:
    - 2 szklanki mleka
    - 1 kostka masła
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 10 łyżek wiórków kokosowych
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 żółtko

    Wykonanie:
    Do połowy mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego mleko z wiórkami i mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem, po łyżce dodawać przestudzony budyń.

    Upieczone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć połową masy. Resztę masy wyłożyć na wierzch i rozsmarować. Udekorować bakaliami i polewą czekoladową.

    Świąteczne przepisy sióstr benedyktynek ze Staniątek

100%
0%